Címlap

Bejelentkezés


Élelmiszeripari szabályok

Élelmiszerbiztonságra, iparra vonatkozó szabályok változásai, hírei

A sertés vágott test minősítés szabályainak 2012. július 1-től érvénybe lépő változásairól


A sertés vágott test minősítés nemzeti szabályozását a 75/2003. (VII.4.) FVM rendelet a vágóállatok vágás utáni minősítéséről, és a 136/2011. (XII.22.) VM rendelet a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról szóló jogszabályok tartalmazzák. A jogszabályok módosítását az indokolta, hogy 2010-ben kidolgozásra került egy új sertés színhúst becslő egyenlet, amely lehetővé tette a hazai sertésállomány vágóhídi minősítésének pontosabb becslését és az elhasználódott, alkalmatlanná vált műszerpark cseréjét. Az eljárás során figyelembe vettük az EU referencia előkészítési módszert, amely a sokat vitatott háj és rekeszizom kérdésére tett pontot.

2012. július 1-től, vasárnaptól él a fordított adózás rendje!


A Nemzeti Adó-és Vámhivatal külön tájékoztatót készített az érintettek számára , mely itt olvasható:

Új év: nap, hónap, év a sorrend a konzerves dobozon


Kötelezően érvénybe lép január 1-jén az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszergyártóknak ettől az időponttól a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékek csomagolásán.

Új élelmiszerjelölési szabályok - rendelet


Friss információk az új uniós élelmiszerjelölési rendeletről: VM Élelmiszerjelölés.

Megjelent az élelmiszerek jelöléséről szóló új uniós rendelet


A magyar európai uniós elnökség egyik jelentős sikere az élelmiszerek címkézéséről szóló megállapodás. Fogyasztóbarát címkék kerülnek az európai élelmiszerekre, mert a tagállamok támogatták az élelmiszerek megjelöléséről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre.

Az élelmiszer-adalékokról döntött az EB


Átláthatóbbá válik az Európai Unióban az élelmiszer-adalékok használata két, az Európai Bizottság által hétfőn elfogadott új jogszabály alapján.

Élelmiszerjelölés januártól: nap/hó/év


2012. január 1-től kötelezően érvénybe lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, így az élelmiszer-előállítással foglalkozó gyártóknak jövőre a nap/hónap/év sorrendet kell használniuk a termékeken.

Búcsút int a vizes bacon


A gyártók kiköpték, a vásárlók lenyelték az unió legújabb játékszabályát

Végre egy uniós ötlet, amelynek britek is örülnek! Mert még az örök kétkedő szigetországban is hálásak azért, hogy a megpirított baconszalonna (az English breakfast, az angol reggeli elengedhetetlen összetevője) garantáltan ropogós és ízletes lesz.

Enyhítene a vágóhídi szabályozáson a VM


A helyi húsfeldolgozás és értékesítés megkönnyítésére enyhít a vágópontok szabályozásán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Növelik az egy-egy helyszínen levágható állatok számát is -egy-egy vágóhídon heti 100 disznót lehetne leölni.

EU: új élelmiszer-címkézési szabályozás lesz


Megszavazta az Európai Parlament szerdán azt a jogszabályjavaslatot, amelynek értemében a jövőben egyértelműen és olvashatóan kell feltüntetni az élelmiszerek csomagolásán, hogy a termék mennyi zsírt, telített zsírt, szénhidrátot, cukrot, fehérjét és sót tartalmaz, hogy a vásárlók tudatosabban tudják eldönteni, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak.

Tartalom átvétel