Címlap

Bejelentkezés


Szélessávú internet minden magyarnak

Rovat(ok):

Elrendelte a kormány a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) projekt megvalósítását, amelynek köszönhetően Magyarország összes településén 6 és 10 Mbit/s közötti sávszélességű internet lesz elérhető.

Elrendelte a kormány a Nemzeti Digitális Közmű (NDK) projekt megvalósítását, amelynek köszönhetően Magyarország összes településén 6 és 10 megabit/szekundum közötti sávszélességű internet lesz elérhető - jelentette be Baja Ferenc infokommunikációért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatón. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kiemelte: az Európai Unió befogadhatóvá nyilvánította az NDK projektet, így megkezdődhet notifikációjának (az uniós jog beépítése a magyar jogba) előkészítése.

Rámutatott: a projekt megvalósításának pontos költsége még nem nyilvános, azonban várhatóan 100 milliárd forint nagyságrendű összeggel kell majd számolnia a beruházónak. Baja Ferenc szerint egy éven belül minden közpolitikai döntés meghozható magyar és uniós szinten is, amit követően egy-másfél évig tarthat a konkrét infrastruktúra kiépítése.

A kormánybiztos hangsúlyozta: a társadalom modernizációjához mindenképpen szükség van a közmű kiépítésére. Hozzátette: az NDK ötpárti egyetértéssel és a piaci szereplők egyhangú támogatásával valósulhat meg. Célja, hogy Magyarország összes településére eljuttassa a szélessávú internetet, amelyhez aztán egyéni igényeiknek megfelelően csatlakozhatnak a fogyasztók.

A Fidesz szakértői még vizsgálják a Nemzeti Digitális Közmű jelenlegi koncepcióját; azzal az elképzeléssel, hogy az internet minél szélesebb körben terjedjen el Magyarországon, egyetért a párt - közölte Nyitrai Zsolt pénteken az MTI-vel. Nyitrai Zsolt kifejtette: az elmúlt hét évben a kormányok szinte semmit sem tettek az országban kialakult "digitális szakadék" csökkentéséért, hiszen ma Magyarországon mintegy ötmillió ember nem használhatja naponta az internetet.TECHNET