A brit Kingston Egyetem kutatói szerint a szlovák és a magyar asztali borok veszélyesek az egészségre.
A kutatásban 15 ország borait hasonlították össze. Szerintük a magyar termékekben túl sok nehézfém van. Hazai borászok szerint ez nem más, mint egy újabb lejárató kampány.
Igencsak meglepő és többek által megkérdőjelezett eredményt tettek közzé a magyar borokkal kapcsolatban is a Kingston Egyetem kutatói. Egy összehasonlítás alapján arra a megállapításra jutottak, hogy a magyar nedűk túl sok nehézfémet tartalmaznak, ezek pedig tudvalevően károsítják az egészséget.
A villányi borászok egészen egyszerűen nevetségesnek tartják a feltételezést is. Szerintük ez nem más, mint egy újabb lejárató kampány. A magyar borok uniós szabványok szerint készülnek, egyetlen palack sem kerülhet belőlük forgalomba tüzetes ellenőrzés nélkül. Bock József borász az Echo Tv híradójának elmondta, hogy a magyar borok értékesek, nem véletlen, hogy az elmúlt 15-20 évben bekerültek a világpiacra, méghozzá jó áron. A villányiak egyébként olyannyira alaposak, hogy kétszer is ellenőriztetik a hegy levét, mielőtt palackokba kerülne, a borokat nemcsak az Országos Borminősítő Intézet méri be, hanem a siklósi laboratóriumban is bevizsgálják őket.
Nacsa György vegyész szintén az Echo Tv híradójának mondta el, hogy kémiai módszerekkel, műszeres vizsgálatokkal mérik a borok vastartalmát. Azok alapján teljesen nyilvánvaló, hogy a villányi és a környékbeli borok nem telítettek vassal.
Sümegi Balázs biokémikus szerint a jó minőségű hazai bor kifejezetten egészséges, ezt már sokszorosan bizonyították. A professzor emlékeztetett arra is, hogy a vörösbor nagyon sok kedvező biológiai hatású anyagot tartalmaz.
A magyarországi borászok úgy látják, amióta a jó minőségű magyar nedűk megjelentek a világpiacon, folyamatos a konkurencia áskálódása. Hasonló esetek már több alkalommal előfordultak.
MAGYARHÍRLAP