Az oroszországi export tervezett őszi megindításával kétműszakosra bővítik a közelmúltban több mint 400 millió forintos beruházással elkészült baconüzem termelését a Kapuvári Hús Zrt.-nél - mondta a társaság vezérigazgatója.
Bedecs Pál ismertetése szerint egyelőre egy műszakban készül a kapuvári bacon, amelynek gyártási feltételeit több mint 400 millió forintos beruházással teremtették meg. A fejlesztéshez 172 millió forintos támogatást nyertek pályázat útján, s az összeget az utófinanszírozás keretében már meg is kapták. A saját erőt magyar fejlesztési banki hitellel egészítették ki. A beruházási összeget döntően gépbeszerzésekre fordították, csekély hányadát épület-felújításra költötték.
A vezérigazgató bízik benne, hogy a kapuvári bacon ismét népszerű lesz. Felméréseik szerint az emberek még emlékeznek az évtizedekkel ezelőtt gyártott termék ízeire. A füstölt, pácolt császárszalonnát hagyományos módon készítik és többféle kiszerelésben értékesítik. Más gyártók hasonló termékeivel a minőségben, és nem az olcsó árban akarnak versenyezni - mondta a vezérigazgató.
A kapuvári bacon évtizedekkel ezelőtt keresett termék volt itthon és külföldön. Az Egyesült Államokba is elvitte a magyar élelmiszeripar hírét. Az akkoriban a Ringa Húsipari Vállalathoz tartozó kapuvári gyárból jelentős mennyiségeket exportáltak az igényes amerikai piacra, de a magyar vásárlók is keresték a terméket. A gazdasági rendszerváltás után azonban gyártása megszakadt.
Bedecs Pál szólt arról, hogy a későbbiekben sonka előállítását tervezik, sőt felvetődött a kenőmájas gyártásának gondolata is. Az elgondolások akkor válnak konkrétummá, ha a fejlesztésre újabb pályázati lehetőségek nyílnak.
A társaság termékeinek 30 százalékát exportálja. Az unió több országába színhúst, Japánba, Dél-Koreába pedig csülköt és nyers császárszalonnát szállítanak. A termékek 70 százalékát a belpiacon értékesíti a kapuvári üzem. A kereskedelmi hálózatokon keresztül az ország minden részébe eljut a kapuvári hús és húskészítmény.
AGROLINE