Címlap

Bejelentkezés


Rozsdagátló zöldség-gyümölcs

Rovat(ok):

Testünk valamennyi sejtje oxigént használ fel - éget el - a működéséhez. Ez a folyamatosan zajló oxidáció rossz irányt is vehet bennünk, olyat, mint amikor a vas megrozsdásodik, vagy a zsír megavasodik. Zöldség, gyümölcs fogyasztásával ellensúlyozhatjuk e káros hatásokat.

GYÜMÖLCS

Nem hangsúlyozhatjuk eléggé a gyümölcsök, zöldséges áldásos hatását szervezetünk anyagcsere-folyamataira. Nem régi még a felismerés, hogy az ezekben található anyagok, s köztük nagy részben a színanyagok antioxidáns hatásúak: meggátolják, hogy az oxidáció nemkívánatos irányúvá váljon, azaz ne rozsdásodjanak el a sejtjeink. Így jó erőnlétben, fitten tartják a szervezetünket.
A másik veszély, ami szervezetünkre leselkedik, azoknak az ártó körülményeknek - fizikai, lelki stresszeknek - a hatása, amelyek megzavarják sejtjeink anyagcseréjét, és így támadhatóvá válnak. Ilyen negatív hatások a szervezetünket érő különböző szennyezések (por, kipufogógáz), az ultraibolya és számos más sugárzás, a dohányfüst (a nikotin), a telített zsírsavak túlsúlya a táplálkozásban (amelyek leginkább az állati eredetű ételekben találhatók), valamint a lelki-szellemi feszültségekkel teli életmód. Ezek a sejtjeink normális működését hosszabb időn át érő támadások, s ha ellenhatás nélkül maradnak, számos kedvezőtlen élettani folyamat, rendellenesség kiváltói lehetnek. Így például a szervezet korai elöregedését idézik elő, illetve olyan súlyos betegségeknek ágyaznak meg, amelyek az évek során alakulnak ki. Ilyenek a szív- és érrendszeri betegségek, az agyi érkatasztrófák, a reumás ízületi gyulladások, a szürke hályog, a rák.

Az említett színanyagok azon túl, hogy antoxidáns hatásúak, úgynevezett szabad gyök-fogók is, ami azt jelenti, hogy helyreállítják, stabilizálják a különböző ártalmas hatások következtében megzavart anyagcseréjű, és így támadható vált sejtek működését, s ezáltal veszik elejét az imént felsorolt betegségek kialakulásának.

Őrző-védő színanyagok

SÁRGA. A citromban, a kukoricába és az ananászban található kriptoxantin adja a zöldség és gyümölcs sárga színét. Antioxidáns hatású és segíti a sérült sejtek helyreállítását.
NARANCSSÁRGA. A karotin és a béta-karotin áll a színanyag mögött, ez utóbbiból A-vitamin képződik a szervezetünkben. A sárgarépa és a sárgadinnye a fő forrásai. E vegyületek fontos szerepet töltenek be a haj, a köröm és a bőr szépségének megőrzésében. Kitűnő antioxidánsok és óvják a szem egészségét is.
PIROS. A paradicsom, a piros ribiszke, és a gránátalma tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a likopin nevű vegyületet. Kitűnő antioxidáns.
VÖRÖS-LILA. A híresen hatékony antoxidánsoktól, az antociánoktól származik ez a szín. A málna, a szeder, a cékla, a feketeribiszke, a szilva, a cékla, a padlizsán különösen gazdag lila színanyagban, valamint a kékszőlő és a vörösbor is.


SZABAD FÖLD