Címlap

Bejelentkezés


A hamisítás fenyegeti legjobban az élelmiszerbiztonságot

Rovat(ok):

Élelmiszer- és takarmánybiztonsági szempontból a termékek hamisítása jelenti jelenleg a legnagyobb problémát Magyarországon - mondta Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója sajtóbeszélgetésen pénteken Budapesten.

Kiemelte: a hamis termékek megjelenése az élelmiszerpiacon egyre erősebb tendencia, ezért a hatóságoknak fel kell készülniük a szigorúbb ellenőrzésekre.

Szeitzné Szabó Mária - akit idén nevezett ki újabb 4 évre a hivatal élére Gráf József földművelésügyi és mezőgazdasági miniszter - a sajtóbeszélgetésen ismertette a hivatal 2008. évi beszámolóját is. A MÉBiH - amely 2003 óta működik, jelenleg 18 munkatárssal - legfőbb feladatai közé tartozik az élelmiszerbiztonsági kockázatbecslés, a hazai és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolattartás, valamint a többi hatóság és a lakosság tájékoztatása - mutatott rá a főigazgató.

A hivatal 2008-ban az Európai Unió élelmiszerekre és a takarmányokra vonatkozó gyorsvészjelző rendszerén (RASFF) 3.045 új bejelentést fogadott és értékelt, valamint 59 magyar vonatkozású ügyben intézkedett a hatóságok bevonásával. Az új élelmiszerekkel kapcsolatos engedélyezési eljárás keretében 49 termék esetében végzett kockázatbecslést.

Ezen kívül részt vett az Európai Unió Magyarországra irányuló, több hatóság működési területét érintő FVO általános audit ellenőrzésében és a Többéves Nemzeti Ellenőrzési Terv aktualizálásával kapcsolatos feladatokban.

A MÉBiH főigazgatója aláhúzta: hazai és nemzetközi viszonylatban is a kereskedelembe kerülő termékek 1-2 százaléka kifogásolható élelmiszerbiztonsági szempontból.


AGROTREND