Címlap

Bejelentkezés


Erős Pista esete Édes Annával

Rovat(ok):

Új gyárat épített Kecskeméten az Univer cégcsoport. Több és korszerűbb élelmiszert gyártanak, aminek következtében bővülni fog a mezőgazdasági alapanyagok felvásárlása is.

A gyárbezárásokról, növekvő munkanélküliségről szóló híradások közepette a napokban elkezdi termelését az Univer Product Zrt. új gyártóüzeme. A kezdetben szövetkezeti alapon működő cég hatvanéves múltra tekint vissza, teljesen magyar tulajdonban van, s életében mérföldkőnek tekinthető ez a hárommilliárd forintos beruházás. A gyárat ünnepélyesen felavató Süth Miklós FVM-szakállamtitkár szerint az Univer egy követendő, jó példa, egy sikermodell arra, hogy az összefogás, az öngondoskodás és a partnerség hová vezethet. Zombor Gábor kecskeméti polgármester pedig azt mondta, hogy a cég megtalálta a kiutat a mostani nehéz helyzetben is, hiszen nemcsak talpon tudott maradni, hanem fejlesztésre is képes volt.
Az elismerő szavak után megtekinthettük a több mint kilencezer négyzetméteres épületet, mely magába foglalja az új gyártócsarnokot és a raktárat is. Nem mindennapi élmény volt végigmenni a patikatisztaságú üzemen, ahol a legkorszerűbb gépsorok lehetővé teszik azt is, hogy ezentúl nemcsak a mustárt meg a salátaönteteket, hanem a majonézt és a ketchupot is tartósítószerek nélkül tudják előállítani. Ez jogos vásárlói igény volt, hangsúlyozta Molitórisz Károly vezérigazgató, aki elárulta azt is, hogy az új üzemből látják el az ugyancsak megélénkült romániai piacot is, miután a nagybányai gyárukat bezárták.

– Az eddigi termelést akár a háromszorosára növelhetik, tehát több alapanyagra lenne szükségük. Nem jelent gondot ezek beszerzése?
– Minden nyersanyagot Magyarországon termeltetünk meg – válaszolta a vezérigazgató. – Több mint ezer őstermelővel állunk kapcsolatban, és a kiváló minőség miatt a továbbiakban is számítunk rájuk. A fűszerpaprikát például főleg Szabadszállás és Kunadacs környékén, a paradicsomot Szarvas környékén, a pritaminpaprikát Lajosmizsén, a tormát a Hajdúságban, a fokhagymát Makón termeltetjük meg, a mustármaghoz pedig az ország bármely részéről hozzájuthatunk.

– Nem nehéz megtalálni a termelőket?
– Mustármagra már jelentkeztek gazdálkodók, viszont a kézimunka-igényes zöldségek termeltetése már nem olyan egyszerű. Fűszerpaprikából például csak első osztályú, kicsumázott alapanyagot vásárolunk, s egyre nehezebb megtalálni az erre vállalkozókat. Viszont a személyes kapcsolattartással, a vetőmagbeszerzéssel, a szaktanácsadással és természetesen a jó árral sikerült eddig megtartanunk a termelőinket. Hosszú évek óta már integrációban termeltetjük meg az alapanyagokat. De a fogyasztók is igénylik a hazai zöldségeket, hiszen az Erős Pista, az Édes Anna vagy a Piros arany már-már hungarikumnak számítanak a szemükben.

– Hogyan érinti a céget a gazdasági válság? Hiszen 1,9 milliárd forint hitelt kellett felvenni az új beruházáshoz...
– Szerencsére forintalapú a hitelünk, így nem érint bennünket a gyenge forint. Mivel döntő többségben hazai alapanyagokkal dolgozunk, csak néhány fűszert, aromát hozunk be külföldről, az import drágulása miatt sem kell aggódnunk. Amiben viszont nagy tartalékaink vannak, az export bővítése. A román piac felfutása után Bulgáriában is próbálkozunk, s megpróbálunk Nyugat-Európában is terjeszkedni, főleg saját márkás termékek bérgyártásával.
Pethes József



SZABADFÖLD