Nem csak pénzkidobás, de környezetrombolás is, ha valaki rendszeresen több élelmiszert vásárol magának, mint amennyit elfogyaszt. A probléma Magyarországon is létezik.
Számítások szerint a világban megtermelt élelmiszer egyharmada, nagyjából 1,3 milliárd tonna ennivaló a szemétben köt ki. Európában és Észak-Amerikában átlagosan évente és fejenként 95-115 kilogramm közötti élelmiszert dobnak a kukába. Ez az arány az Európai Unió huszonhét tagállamában még rosszabb, ezekben az országokban becslések szerint akár az ételek ötven százalékát is elpazarolhatják. A jelen folyamatok mellett az élelmiszerhulladék 2020-ra akár negyven százalékkal is nőhet. Érthető tehát, hogy az Európa Parlament januári határozata szerint 2025-ig a felére kell csökkenteni a jelenlegi élelmiszerpazarlást.
A jelenséggel összefügg, hogy a városokban, sőt a falvakban lakók többsége is nagyáruházakban veszi meg az élelmiszert, néha sokkal többet, mint amennyire szüksége van. Andacs Noémi, a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) programvezetője hozzátette, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar is nagyon környezetterhelő, csak az előbbi ágazat huszonkét százalékkal részesedik az üvegházhatású gázok kibocsátásából. A kukába kerülő élelmiszer további szennyezést okoz azzal, hogy lebomlása során metángáz képződik, amely hússzor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.
Sarbu-Simonyi Borbála, a Védegylet programvezetője szerint a pazarlás elkerülésére ajánlatos naponta vásárolni, és csak annyi romlandó élelmiszert venni, ami valóban el is fogy. Az élelmiszerek egy részét azonban nem a vevők, hanem a nagyáruházak dobják ki, mert a polcokra csak friss árut lehet kirakni. Iglódi-Csató Judit a Tesco áruházak kommunikációs igazgatója szerint a vonatkozó magyar jogszabályok nagyon szigorúak, ezért bizonyos idő után az egyébként még fogyasztható élelmiszereket is ki kell vonni a forgalomból. Az áruházlánc pékségeiben sütött termékeket például hat órán át lehet a pultban tartani, utána ki kell dobni őket. A Tesco azon dolgozik civil szervezetekkel együtt, hogy a rendelkezések életszerűbbé váljanak, vannak ugyanis olyan külföldi országok, ahol a lejárat utáni, de még fogyasztható árukat, biztonsági megkötések mellett, át lehet adni a rászorulóknak és föl lehet őket használni – mondta Tesco áruházak kommunikációs igazgatója.
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke elmondta, szervezetük olyan lejárati időhöz közeli, hibás csomagolású, esztétikai hibás élelmiszereket gyűjt, amelyek még fogyaszthatók. Ezeket az árukat aztán rászorulóknak juttatja el az egyesület, amely hétszáz településen van jelen és nagyjából ötszázezer embert lát el a partnereivel, így civil szervezetekkel és önkormányzati intézményekkel közösen. Cseh Balázs hozzátette, a világon összesen kidobott 1,3 milliárd tonna ennivalónak már a feléből meg lehetne etetni a Föld egymilliárd éhezőjét.
HÍRADÓ