Ki gondolná ma, amikor jobbára csak az amerikai földimogyorót ismerjük és fogyasztjuk, hogy hazánk valamikor csonthéjas nagyhatalom volt, elsősorban a több száz éve honos mogyoróültetvények miatt. A fán termő, igazi magyar mogyoró kitűnő élettani hatásokkal rendelkezik.
Egy Békés megyei agrármérnök gazda 12 éve úgy döntött, hogy újra meghonosítja az értékes növényt, és 4 hektáron mogyorócsemetéket ültetett. Ma már egy kis csokiüzemet tervez a termés helyben történő feldolgozására.
Lassan lehullajtja az utolsó leveleit is a 4 hektáros mogyoróerdő Szalma István Körös-parti birtokán. Ám a termés már a szárítóban vár a feldolgozásra.
- A magyar fogyasztónak, ha azt mondjuk, hogy mogyoró, 10 emberből 7-nek a földimogyoró ugrik be, amit amerikai mogyoróként ismertünk meg az 1960-as években - kezdi a tájékoztatást a gyulai Szalma István. - A mogyoró több száz éve honos Magyarországon, amit gyakorlatilag fán, illetve bokron termelünk. A mogyoró, illetve a sárgabarack magja nagyon jó élettani hatásokkal rendelkezik, a mikroelem-ellátottsága kiváló, és a szervezet számára könnyen felvehető formában található a termésben. A mogyoróolaj pedig az ínyencek fűszere.
- Gondolom, ezek miatt vágott bele jó néhány évvel ezelőtt!
- Valami olyasmit akartam termelni, ami eladható, tárolható és az akkori támogatási rendszerben benne van. Az ültetvényt 12 évvel ezelőtt 75 százalékos támogatással telepítettük.
- Talált hozzá szakirodalmat?
- Szakirodalmat nem igazán, ezért fűhöz-fához rohangálva szedtem össze az ismereteket. Bár néha tévútra vezettek ezek az információk, de azért az alapok, tehát a sor- és a tőtávolság, illetve a korona kialakításának a technikája, az összeszedhető volt a gyümölcstermesztésből. A reményeim beváltak, 3 éve terem az ültetvény. A tavalyi év mérlege nulla volt, de az idei év már pluszba fordult, ami adózás előtt egymillió forintot jelent az én olvasatomban. Jelenleg 500 forintos áron lehet értékesíteni.
- A nagy áruházláncokhoz megpróbáltak-e bekerülni?
- A minap feldúlva érkezett haza a feleségem, amikor az egyik multi polcán meglátott egy, a miénknél sokkal kisebb és kevésbé élvezhető üzbég mogyorót 1700-1800 forintos kilónkénti áron. Ez azt jelenti, hogy a multi tőlünk körülbelül 300 forintért venné meg és fizetne egy év múlva. Tehát ebből nem kérünk. Megpróbáljuk a saját piacunkat megteremteni. Nagyon kedves barátom, Kubicza Béla itt Gyulán. Ő vásárról vásárra járva a törökmogyoróként ismert terméket állítja elő, amelynek az alapanyaga az általunk termesztett mogyoró, ami egy kis pörkölés és a megolvasztott cukormázzal való bevonás után kerül a fogyasztók elé. Körösújfalun egy másik barátom, Kincses István szintén támogatással létesített egy feldolgozó üzemet. Ő Romániába, Abu-Dhabiba szállítja a csokis és drazsírozott termékeit, abba kell a mogyoró. Jelenleg egy olasz érdeklődővel is tárgyalunk.
- És, ahogy mondta, tervezik a csokiüzemüket.
- Igen. Olasz barátomnak van egy kis tésztaüzeme, ami Olaszországban nem olyan túl nagy szám. Ők egy adott kis régióban értékesítenek, ahová már a nagyapja is szállított. Amikor ott voltam mindig mondtam neki: „Paolo, miért nem szállítasz messzebbre?” Erre az volt a válasz „mert ott már egy másik család állítja elő a tésztát”. Hát ezt az üzletpolitikát szeretném én is folytatni a saját kis csokiüzememmel.
GAZDAKÖR