Címlap

Bejelentkezés


Legjobban az élelmiszerek vegyi szennyezésétől tartanak a fogyasztók

Rovat(ok):

Az európai fogyasztók 31 százalékát az élelmiszerek vegyi szennyezése aggasztja a legjobban az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok közül - derül ki abból a felmérésből, amit az Eurobarometer végzett el. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) honlapján közzétett felmérés szerint 30 százalék a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum és hormontartalmát jelölte meg.

Nagyon tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától (30 százalék), illetve az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól, vagy a sertéshúsban található dioxintól (29 százalék) – számol be a felmérésről az MTI. Kevesebben tartják rendkívül aggasztó kockázatnak az élelmiszerek bakteriális szennyezését (23 százalék), és még ennél is kevesebben a táplálkozástani kockázatokat, például az elhízást (15 százalék) vagy az egészséges étrend hiányát (15 százalék).
A felmérésből az is kiderül, hogy az európaiak az élelmiszerekkel kapcsolatos esetleges kockázatok tekintetében megbízható információforrásnak tartják a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági hivatalokat. Az EFSA megbízásából készült közvélemény-kutatás az elmúlt öt évben a második ilyen felmérés volt. A felmérést a 27 tagállamban 26 691, tizenötödik életévét betöltött személyből álló reprezentatív mintán végezték 2010. június 9. és 30. között. A megkérdezettek válaszai több mint 500 millió európai fogyasztó nézeteit tükrözik.



AGROMONITOR