A GMR Planeta Gostepriimstva elnevezésű orosz vendéglátó ipari cég, amely a SBARRO pizzériák egész hálózatát építette ki Oroszországban bejelentette, hogy kacsa és libatermelés nagyüzemi gyártását indítja be Rjazany megyében. A GMR Planeta 2007-ben létrejött vállalat, mely franchise alapon működteti az említett pizzériákat, és a Vosztocsnij Bazar, a Viadzsio, a Bas na Bas, valamint a Konfeszto éttermeket mintegy 170 helyen, a cég éves bevétele meghaladja a 4 milliárd rubelt. (1Rbl = 6,6 Ft.).
A felépítendő agráripari komplexum 83 millió dollárba fog kerülni (ennek 75%-a hitelfelvételből származik majd), és a kezdeti időszak 2 millió db. szárnyas-állat kibocsájtásától egészen a 8 milliós nominális teljesítményig fogja felfuttatni a gyártást. Ezen belül is külön hangsúlyt helyez a cég a libamáj kibocsájtásra is, melynek mennyisége el fogja érni az évi 50 tonnát.
A cég tulajdonosa, Merab Jelasvili ezzel a lépésével egyeduralkodó akar lenni nemcsak a nagyüzemi viziszárnyas gyártásban, hanem az oroszországi libamájgyártásban is, mellyel konkurenciát teremt az eddig csak francia, magyar és bolgár importból származó termékeknek. A rjazanyi kormányzó, Oleg Kovaljov és Merab Jerasvili már alá is írták a szándéknyilatkozatot az objektum építésére, melyhez a helyi adminisztráció ezer hektár földterületet biztosít.
Mint a Roszptyiceprom (Orosz Baromfiszövetség) kimutatásából kitűnik, az ország baromfitermelésének mindösszesen 2%-át teszi ki a viziszárnyas. Jelenleg gyakorlatilag csak kisüzemi kacsa- és libatartás honol az országban (az is elsősorban Baskíriában és Tatársztánban), az említett vállalkozás szinte rivális nélkül tud a piacra lépni. Albert Davlejev, az IDPD (Nemzetközi Baromfitermelés Fejlesztési Program) alelnöke szerint ezidáig azért nem volt nagyüzemi termelés e területen, mert a kacsa és libafogyasztás erőteljesen szezonális (ősz és tél időszakára esik).
A VNIITIP, vagyis az orosz baromfi tudományos-kutató és technológiai intézet szakemberei szerint a viziszárnyas hústermelése egymagában veszteséges (egy négykilós liba felhizlalása 450 rubelbe kerül, ugyanakkor a hús nagykerára 90 Rbl/kg). Csak olyan magas profittal rendelkező termékek, mint a májpástétomok májas készítmények tehetik kifizetődővé a termelést. A libamáj gyártása kimondottan jó üzletnek tűnik, csak Moszkvában hetente 250 kg fogy belőle meglehetősen magas, 800-2000 Rbl/kg áron (minőség és kivitel függvényében)
A francia hivatásos libamájtermelők szervezetének, a CIFOG felmérése alapján világszerte évente 25,5 ezer tonna (nyerstömeg) libamájat gyártanak, melynek 75%-át Franciaországban állítják elő, a fennmaradó mennyiségből részesedik hazánk és Bulgária. Csak tavaly 1,7 milliárd Euro értékben adtak el libamájat Franciaországban, mely után a legnagyobb fogyasztó az USA, ahol köztudomásúan tilos a töméses libahízlalás.
AGROLINE