A törökök minden pénzt megadnak a marhahúsért, a megyéből is viszik, ez felverte a bolti árakat. A korábbi 350-400 forintos kilónkénti élőár helyett 500, sőt már 700 forintról is hallani. Nem csoda, ha a húsok közül a marha drágult a legjobban a közelmúltban, a sertés és a csirke ára kevésbé emelkedett vagy stagnált.
Megállíthatatlannak tűnő száguldásba kezdett a világpiacon a sertés- és a marhahús ára. Mélyponton az állomány például Amerikában, csúcsra jár viszont a takarmánykukorica és az adalékok ára. Szakemberek szerint Magyarországon az esztendő végéig nem kell drágulásra számítani, de a jövő év első vagy második negyedévében mélyebben nyúlhatunk a zsebünkbe, ha húsra vágyunk. December végéig még kitart az olcsóbb takarmányon hizlalt jószág kínálata, de 2011-ben mindenképpen megjelenik a fogyasztói árakban is a drága takarmány, a termelői, feldolgozói költségek növekedése, valamint a szűkösebb alapanyag-kínálat hatása.
Ottlakán György hentes — aki Gyulán és Békéscsabán működtet húsboltot — elmondta, őstermelőktől vásárolja a sertést, a korábbinál valamivel drágábban. A 320 forintos ár helyett 350-400 forintot kell fizetnie az élősertésért. A bolti árakhoz óvatosan nyúltak hozzá, mert nagyobb emelés a forgalom rovására menne.
— Csak minőségi, friss, magyar árut forgalmazunk, ugyanakkor az árnál figyelnünk kell a multikat is, mert a vásárlónak az ár a legfontosabb — ecsetelte. — Békéscsabán, a Lencsési-lakótelepen ez fokozottan igaz, hiszen sok az álláskereső, a nyugdíjas. Akik eddig nyolc szelet húst vettek, azok négyet vásárolnak, az olcsó húsos csontot, a csülköt, a bőrös húst, a napi ajánlatban szereplő akciós termékeket keresik leginkább. A sertéshús fogy a legjobban, ezt a marha követi, a birkánál időszakos fellángolások vannak.
Kilók helyett jellemzően dekáznak a hentesüzletekben. Érződik viszont a forgalmon, hogy itt a kolbászszezon, egyre nagyobb a keletje a kolbászhúsnak. Érdekesség, hogy a boltok forgalmán is érződik, ha valamilyen húshoz kötődő fesztivált tartanak a megyében, ilyenkor jobban fogy az áru.
A török marhainvázióról Ottlakán György is értesült, úgymond a saját bőrén, hiszen drágábban kapja a húsnak valót. Emiatt például kétezer forint fölé kellene vinnie a comb árát, de azt már nem bírnák el a vásárlók.
Több megyénkbeli baromfihús-szaküzletben elmondták, a multi sokszor annyiért adja a portékát, amennyiért ők beszerzik. Jóval nagyobb mennyiséget vásárolnak ugyanis a kisebb boltoknál az áruházláncok. A megbízhatóság, az udvarias kiszolgálás és a mindig friss áru lehet a legfőbb fegyverük a kisebb üzleteknek. Ha a vevő igényli, kifilézik, összedarabolják a húst.
A nagyüzemi élősertés felvásárlási ára az emelkedő takarmányárak ellenére is csökkent, legfeljebb 2011. elejétől számíthatnak az átvételi árak növekedésére a termelők — tudatta a Vágóállat és Hús Terméktanács (VHT). Ami probléma: Magyarországon az állattartó cégek nem juthatnak termőföldhöz, így a takarmányt vagy megvásárolják, vagy haszonbérletben bérelt földön termelik meg, ami szintén költségnövelő tényező. Ráadásul az elmúlt években az uniós előírások miatt többnyire hitelből állatjóléti, környezetvédelmi beruházásokra is kényszerültek. A VHT szerint a sertéstartók nem tudnak idén nyereséget elérni a jószágokon.
AGROLINE