Október végétől-november elejétől 10-12 százalékkal kívánja emelni a csirke- és a pulykamell filé árát a baromfiipar. A drágítást főként az idei rossz gabonatermés miatti takarmánydrágulás indokolja. Ugyanakkor más termékek - így a comb - ára stagnálhat, a csirkeszárny pedig előreláthatóan olcsóbb lesz. Így összességében 5-6 százalékos átlagos drágulásra számíthat az iparág. A kereskedők szerint az árpolitikában a baromfitermékeknél is óvatosságra és mértéktartásra van szükség a korlátozott vásárlóerő miatt.
A baromfiipari vállalkozások egy része már bejelentette kereskedelmi partnereinek, hogy emelni kívánja a csirke- és a pulykamell filé árát- mondta az agromonitor.hu-nak Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Az iparágnak is harminc napos bejelentetési kötelezettsége van az árváltoztatások megkezdése előtt. Így a drágulás október végétől- november elejétől kezdődhet meg a boltokban. (Mint ismert, a baromfiipari vállalatok tavasszal 8-10 százalékos áremeléssel próbálkoztak meg a hazai piacon).
A BTT elnöke a húzótermékeknek számító csirke-és a pulykamell filénél 10-12 százalékos drágulást tartana reálisnak. A csirkemellnél például ennek nyomán kilónként mintegy 100 forinttal növekednének a baromfiipari átadási árak a 900-980 forintos maiakhoz képest, és ez a kiskereskedelemben 1250-1400 forint helyett 1350-1550 forintos kilónkénti árak kialakulásához vezetne. Ugyanakkor egyes termékeknél – így a combnál – stagnálás, másoknál – például a csirkeszárnynál – árcsökkenés várható a keresleti-kínálati viszonyok miatt. Ezért az iparág összességében 5-6 százalékos átlagos drágítást érhet el – mondta az elnök.
Az ágazati elemzések szerint az áremeléseket elsősorban a növekvő takarmányárak teszik szükségessé. Az utóbbi időszakban a szója jelentősen drágult a nemzetközi porondon, a kedvezőtlen időjárás pedig a gabonapiacon okozott árrobbanást. E változások következtében a baromfitápok árai 12-15 százalékkal emelkedtek. Emellett a téli időszakban a fűtési költségek is komoly pluszkiadásokat okoznak az ágazati szereplőknek.
Hasonló következtetésre jutott az európai baromfipiaci árviszonyok elemzésekor az Európai Baromfifeldolgozók és Baromkikereskedők Szövetsége (Avec) is. A szervezet közelmúltbeli szlovéniai közgyűlésén megállapította: a csirke- és a pulykamellnél egy-két hónapon belül európai szinten is kilónként 15-20 euró centes drágulás jöhet, sőt a pulyka esetében Karácsony előtt akár 40 euró centes áremelkedés is lehet. Ezt követően azonban elhúzódó árhatásokra kell számítani, amelyek eredményeként február végére- március elejére érvényesülhet az 5-6 százalékos átlagos drágulás az európai porondon. Bárány László szerint a piaci hatások mellett más tényezők is befolyásolhatják a változásokat: így nálunk kompenzálhatná a takarmánydrágulás áremelési következményeit, ha a kormány januártól a mai 25 százalékról 10-12 százalékra mérsékelné a baromfitermékek áfáját.
Öt nagy baromfibeszállító partnerünk közül eddig egy jelezte csirkemell áremelési elképzeléseit – közölte Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. szóvivője. Hozzátette: az idei mezőgazdasági terményárak indokolttá tehetnek bizonyos árváltoztatásokat, de a tárgyalásokon „ésszerű mértéktartásra” lesz szükség a kellő vásárlóerő hiánya miatt. Óvatosságra int, hogy a baromfiárak sem rugalmasak, hiszen a fogyasztás inkább csökken, mintsem növekszik – állapította meg.
AGROMONITOR