Lefagyasztás előtt gondosan átválogatják a zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt. Különösen alaposan veszik szemügyre a bébiételnek szánt alapanyagokat. Az ilyen készítmények csakis ökogazdaságokból származó termékekből készülhetnek.
A Bio Hungaricum Kft. mintegy két évtizeddel ezelőtt bionövények termesztésével kezdte tevékenységét. Néhány évvel később feldolgozott formában, mélyfagyasztott termékekkel is megjelentek a piacon. 2007-től már nem volt szükségük bérfeldolgozó partnerekre, mert Nyírturán beindították saját üzemüket.
- Nyírturán elsősorban a saját gazdaságunkban termelt bio-zöldségeket dolgozzuk fel, illetve vannak szerződött partnereink, akiktől vásárolunk alapanyagokat – tájékoztat Szántosi Attila, a Bio Hungaricum Kft. ügyvezető igazgatója. - Az elmúlt tizenegynéhány évben igyekeztünk olyan beszállítói törzsgárdát kiépíteni, akikre biztosan számíthatunk minden esztendőben, akár mennyiség, akár minőség tekintetben.
A jó minőségű alapanyag mellett a technológia gondos betartására is szükség van ahhoz, hogy az éves szinten feldolgozott 2500 tonna zöldségféle és 500 tonna gyümölcs fagyasztott állapotban is megőrizze a benne rejlő értékeket.
- Gyakorlatilag minden szántóföldön termelhető zöldséggel foglalkozunk, illetve a gyümölcsöknek szinte a teljes skálájával – veszi át a szót Kiss Tünde, a hűtőház igazgatója. - Nagy mennyiségben dolgozunk fel sütőtököt, illetve minden olyan zöldséget, amely bébiétel-alapanyag gyártáshoz szükséges. A termékeink minőségét szavatolja az, hogy minőségügyi, minőségbiztosítási, élelmiszer-biztonsági rendszereket működtetünk az üzemünkben. Már a nyersanyagok beszállításánál szigorúan ellenőrizzük a terményeket. Kifejezetten csak igazolt bioterületről vásárolunk, és a feldolgozás során is ellenőrizzük a terméket.
- A mélyfagyasztott termékek azok, amelyek legteljesebben megőrzik a friss zöldségben, gyümölcsben megtalálható beltartalmi értékeket – magyarázza Szántosi Attila. – A fagyasztás során kíméletes a feldolgozása a nyersanyagoknak, így a zöldség és gyümölcs vitamintartalmának 90-95 százalékát megőrzi a termék. Mi egy speciális területen dolgozunk, az értékesítésünk 80 százaléka bébiétel-alapanyag. Vállalkozásunk mintegy 20 országba exportál pillanatnyilag, és örömmel tapasztaljuk azt is, hogy az elmúlt néhány évben a magyarországi jelenlétünk is szépen fejlődik, ami annak is köszönhető, hogy egyre bővül a környezettudatos és egészségtudatos fogyasztók tábora. A nyilvánvaló gazdasági nehézségek ellenére úgy gondoljuk, hogy tudatos, következetes munkával itthon is megtaláljuk a felhasználóinkat.
GAZDAKÖR