Kiesett a hagymatermés nagy része. Makón alig maradt a híres zöldségből. Már most dupla annyiért vásárolják fel a termelőktől a hagymát, mint egy éve.
Annak ellenére, hogy az időjárás nem kedvezett a jászladányi hagymának, biztató, hogy nagyon egészséges és jó minőségű. A fűszernövény szedését a napokban kezdték el. Jászladányon huszonkét hektáron termelnek vörös- és lilahagymát. Az országosan is elismert, jó hírű növény termésmennyisége bár változó, de összességében elmondható róla, hogy jó minőségű termés várható. A fűszernövény szedését már megkezdték, és van, ahol már pucolják is a hagymát – tudta meg a szoljon.hu helyi termesztőktől. Igaz, az idén sújtotta a hagymaföldeket belvíz- és jégkár is, ám ennek ellenére a Jászság lehet az, amely megmenti a magyarországi vöröshagyma-termesztést. Ugyanis idén a makói vöröshagymából szinte alig lett valami.
A piacokon ugyan a Békés megyei hagyma konkurenciát jelenthet a jászságinak, ám a békési hagyma minősége a jászladányi termelők szerint gyengébb. A felvásárlási árak alakulását a nagybani piac befolyásolja. Jelenleg 70-80 forintot adnak kilójáért a felvásárlók a hagymának, ám a termelők szerint lesz még ennél jobb ár is. Mindenesetre a tavalyi árakhoz képest dupla áron megy a vöröshagyma, ami összefügg a kevesebb országos terméssel.
SZABADFÖLD