Idén az elmúlt évihez képest 30 százalékkal kevesebb zöldség és gyümölcs termett Magyarországon. Az árak viszont némelyik konyhakerti növény, például a fehérrépa, vagy a fokhagyma esetében csillagászatiak. A háziasszonyok kapkodják a fejüket. Meggondolandó, mi kerül a spájzba.
A szélsőséges időjárás miatt idén a tavalyinál harmadával kevesebb konyhanövény termett. Az elmúlt tíz év átlagát tekintve pedig 40—45 százalékos a terméskiesés. Az előrejelzések szerint ősszel körülbelül 20—25 százalékkal drágul a zöldség és a gyümölcs, pedig sok háziasszony a nyári árak láttán ősz elejére időzítené a befőzést, már amiből lehet.
A medgyesbodzási Czene Gézáné szinte csak olyan zöldséget, gyümölcsöt tesz el, ami a kertjében megtermett.
— Megvenni már az előző években is nagyon drága lett volna, de az idei árak katasztrofálisak — csóválta a fejét a bodzási háziasszony. Gyümölcsből meggyet, almát, szilvát, körtét tett el. Ha szép lesz a szőlő, abból is készít befőttet.
— Szeretjük a birsalmát is, illetve csak szeretnénk. Ritkán lehet kapni felénk, ha mégis van, szinte aranyárban adják — mondta. Czene Gézáné savanyúsággal is szereti kényeztetni a családját. Paprikát a lányáéktól kap. Abból káposztával töltött paprika és csalamádé lesz. Utóbbiba paprika, paradicsom, káposzta, uborka, sárgarépa, vöröshagyma kerül. Előfordul, hogy hordóban érlelik, s ahogy fogy, „utána töltik”.
— Paradicsomot is befőzök, a kertben az is megterem. Zeller zöldjével bolondítom meg az ízét.
Czene Gézánétól megtudtuk, mivel a karfiol ilyenkor drága, ezért szeptember végén tervez belőle savanyúságot készíteni.
— Nemsokára itt az ideje a savanyított dinnyének is. Két-három kilós dinnyéket veszek, az jó eltevésre.
Az ugyancsak medgyesbodzási Domján Ferencné savanyúságait szerte a környéken ismerik. Nemcsak az íze finom, látványnak sem mindennapi. A 80 éves asszony hobbija a díszsavanyúság készítése. Az üvegekben különböző mintákat formáz a zöldségekből. Idén már hat üveggel készített szemet gyönyörködtető finomságokat, melyeket a csanádapácai kakasfesztiválon is bemutatott. A szervezők emléklappal díjazták.
— Régebben minden megtermett a kertemben. Idén azonban parlagon maradt a föld, mert hétből heten utasítottak vissza, amikor kértem, hogy szántsák fel a kertem. Úgy látszik, nem kellett a munka. Gyümölcsfáim viszont vannak. A befőttek nagy részét már eltettem: meggyet, szilvát, cseresznyét, almát. Legalább ezekre nem kellett költenem.
Domján néni sorolta a zöldségárakat: káposztát kilónként 235 forintért kap, paradicsomot 180-ért. A gyökérzöldség kilója 899 forint, a sárgarépa 159. A paprika darabját 80—120 közötti áron szerezte be. A díszsavanyúságokból ezért rakott el csak hat üveggel.
— Egy üvegbe legalább két kiló káposzta kell. A többi zöldség, az ecet, a cukor, a tartósító. Egy üvegbe legalább 1000 forintot „teszek be”. Idén nem főzök paradicsomlét. Van még tavalyról 20 üveggel. Ez most egy vagyonba kerülne. Egy kiló paradicsomból jó, ha fél liter lé lesz.
Az idős asszony hagyományos savanyúságokat is eltesz minden évben. Ám ő is kivár ősz elejéig, azt reméli, akkor olcsóbb lesz az alapanyag.
GAZDAKÖR