Címlap

Bejelentkezés


Vegyszervita: nem minden zöldség- és gyümölcsminta volt magyar

Rovat(ok):

Megalapozatlanok és félrevezetők azok a vádak, amelyekben a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, illetve a Magyar Agrárkamara (MA) a magyar termékek hitelének rontásával vádolja a Levegő Munkacsoportot (LM) – áll a környezetvédelmi szervezet közleményében. Ugyanakkor az LM elismeri, hogy a hazai élelmiszerláncokban vett zöldség- és gyümölcsminták nem mindegyike volt magyar. Mint ismert, a szervezet – saját vizsgálatának eredményeire hivatkozva - a közelmúltban azt állította, hogy a hazai termékek csak húsz százalékban tiszták a vegyszermaradványoktól.

Az agrárkamara közleményével szemben a Levegő Munkacsoport nem rangsorolta az egyes országokban vásárolható termékeket azok permetszer-szennyezettsége alapján – állapította meg az LM közleménye. Sőt több korábbi sajtóanyagában és kiadványában – részben a növényvédő szerek kisebb kockázata miatt – a hazai zöldség- és gyümölcstermékek fogyasztására buzdította a vásárlókat. Mint ismert, az elmúlt napokban vita robbant ki az agrárágazati szervezetek és az LM között, mert a munkacsoport egy felmérés eredményére hivatkozva azt állította, hogy a hazai zöldség- és gyümölcstermékek csak 20 százalékban tiszták a vegyszermaradványoktól .

A közlemény megfogalmazása szerint az LM örömmel olvasta az agrárkamara álláspontjában, hogy a hivatalos magyar szervek évente 10 ezernél is nagyobb mintát vesznek az árusított zöldség- és gyümölcsféleségekből”. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai ennek ellenére a korábban fellelt és hasznosított legfrissebb hatósági éves jelentésekben csak ennél lényegesen kevesebb vizsgálat (3635 darab) eredményét összefoglaló jelentést ismertetnek, ezért szükséges lenne nyilvánosságra hozni az általuk még nem látott hatósági elemzések eredményeit is. Sajnos a korábbi évek jelentéseiben is csak ehhez hasonló számú minta összegző értékelése szerepelt – állítja az LM közleménye.
Az agrárkamara közleményében rögzíti, hogy a magyar termékek minden kockázat nélkül fogyaszthatók. A munkacsoport szerint viszont éppen a szervezet által is elismert hatósági vizsgálatokat összegző éves jelentésekben szerepel, hogy például abban az esetben, ha egy-egy termékben több különféle hatóanyag van, annak emberi szervezetre gyakorolt hatása nem tisztázott, a kockázatok becslésére alkalmas toxikológiai módszerek fejlesztés alatt állnak. Az LM szerint a kockázatok felmérésére való képtelenség és a tudományos bizonytalanságok nem jelentik a kockázatok hiányát.



AGROMONITOR