Míg a szezon elején hetven forintot adtak a felvásárlók kilójáért, addig néhány hét alatt már húsz forintra esett a dinnye ára. A felvásárlók szerint a termelők egy része eljátszotta a hazai dinnye becsületét azáltal, hogy éretlenül szedték le a termést.
Vannak felvásárlók, akik még húsz forintért sem veszik a dinnyét. Nincs rá külföldi kereslet. A becsületesen termelők is isszák a levét annak, hogy egyesek éretlenül szedték le, s dobták piacra a görögöt. Egy magát megnevezni nem kívánó termelő elmondta, hektáronként másfél millió forintba került a dinnye önköltsége. A termés nemhogy hasznot nem hoz, hektáronként hatszáz-hétszázezer forintot bukik rajta. Kevesebb a termésátlag, a felvásárlási árak a béka feneke alatt vannak.
"Senki se mondja, hogy azért nem jó a dinnyénk, mert tökre oltott. Olaszországban, Görögországban évtizedes hagyománya van ennek a termesztési módnak, mégis kelendő az árujuk." Tóth Gábor medgyesegyházi termelő szerint az a gond, hogy az ígéretek ellenére is behozták egyes felvásárlók az import dinnyét. "Román szomszédjaink is kitanulták a dinnyézést. Csakhogy silány minőségű a termésük, külföldön és itthon is lejárattak bennünket" - fogalmazta meg aggályait. Tóth Gábor egy hete szedte le a termést, azóta szalmával takargatja, hogy ne süljön meg. Ha egy-két napon belül nem tudja eladni, a földjén rothad el.
"A budapesti nagybanin is ódzkodnak a magyar dinnyétől. Egy ismerősöm a minap ötven mázsát vitt fel, abból harmincötöt hazahozott. Nincs eladás, nem rendelnek a külföldi cégek magyar dinnyét" - összegezte a gondok forrását Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke. A szezon elején ugyanis néhány termelő és felvásárló kétes minőségű árut exportált.
"Ezzel eljátszották a rendesen termelők becsületét. Most már azoktól sem rendelnek dinnyét, akik éretten szedik le, kiváló minőségben. Magyarországra ma is érkezik görögországi dinnye a budapesti nagybani piacra, pedig egy kamion szállítási költsége egymillió forint, vagyis kilónként ötven forint" - nyilatkozta az elnök. Simonka jóval a szezon előtt ezer termelőnek írt levelet, amiben kérte, csak olyan termést szedjenek le, amit maguk is elfogyasztanának. Egyben cáfolta azt a híresztelést is, miszerint azért nem keresett a magyar dinnye, mert tökre oltott palántán nevelik.
"Ma is ettem tökre oltott dinnyét és nagyon finom volt. Ajánlom mindenkinek, hogy ebben a melegben keresse a magyar dinnyét. Nem a gyökérzetétől függ az íze, hanem attól, hogy érett-e."
VÁLLALKOZÓINEGYED