Címlap

Bejelentkezés


Üvegbe zárt csemegék

Rovat(ok):

A piacok beszűkülésének következtében az élelmiszer előállítók, így a konzervgyártók is váltani kényszerültek. A gyöngyösi székhelyű Csépány és Társai Kft. is felhagyott korábbi tevékenységeivel, a zöldség-gyümölcs felvásárlással, illetve exportálással, és kizárólag a konzervipari feladataikra koncentrálnak.

A hazai konzervgyárak kiszorultak az egykori szovjet piacról, ugyanakkor itthon is konkurenciát jelent számukra a folyamatosan érkező import áru. Sok hazai vállalkozás bedobta a törülközőt, így viszont a talpon maradók nagyobb szeletet is csíphetnek a tortából. Ebben a megváltozott piaci környezetben kell lavírozni, és lehetőleg mindig a legjobb döntéseket hozni. Csépány Gábor, a vállalatalapító édesapja nyomdokába lépve teszi ezt.

- Mi a hagyományos technológiával gyártjuk kizárólag üveges termékeinket, mesterséges tartósítószereket nem alkalmazunk, hőkezeléssel tartósítunk – hangsúlyozza Csépány Gábor ügyvezető igazgató. – Évente - az igényektől függően, 720 milliliteres üvegegységekre vetítve - 10-16 millió üveg készterméket gyártunk. Kínálatunkban meghatározó a magozott meggy - éves szinten 3-4 millió üveg -, az uborka - évente 2-3 millió üveg -, illetve a lecsó, a vegyesvágott, az almapaprika, amelyekből 1-1 millió üveg a nagyságrend. Idén a termelésünk 60 százalékát a belföldi piacon értékesítjük, a többit exportáljuk. Ez az arány évenként változhat. Volt olyan időszak, főleg a ’90-es években, illetve 2000-ben, amikor termelésünk 80 százaléka került a külpiacokra.

- Honnan szerzik be az alapanyagot?

- Többségében magyarországi termelőktől, kft.-éktől, tész-ektől, szinte az egész ország területéről. De importálunk is, mert van, amiből olykor kevés terem Magyarországon, vagy drágább, mint a külföldi.

- Sokan panaszkodnak a magyar termelőkre, hogy nem tudnak egységesen jó minőségű, kellő mennyiségű árut szállítani. Mi a tapasztalat?

- Ez valóban így van, ezért akadnak olyan termények, amiket részben mi is importból szerzünk be. Ilyen például a cékla, amit Lengyelországból szoktunk behozni. De említhetem az uborkát is, azt Németországból vásároljuk, ahol sokkal nagyobb termőterületen, gazdaságosabban és racionálisabban termesztik.

- Hogyan tovább konzervipar?

- Most az elsődleges cél minden konzervipari cégnél a gazdasági válság túlélése, és a minél nagyobb piacszerzés.

http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Uvegbe_zart_csemegek



AGROLINE