Ki ne szeretne mézédes, igazi magyar földekről származó görögdinnyét fogyasztani. A kánikula beálltával erre módunk is adódhat, hiszen megérkeztek az első érett gyümölcsök a földekről, felváltva a külföldről importált társaikat. Idén igazán mélyen a zsebünkbe kell nyúlni ahhoz, hogy hazai dinnyét fogyaszthassunk, de kérdés: kinek kell a hazai termés?
A nyár eleji időjárás nem igazán kedvezett a dinnyeföldeknek. A sok csapadék és a kevés napsütés is hozzájárult, hogy a gazdáknak az idei dinnyeszezon se menjen zökkenőmentesen. Idén magasba szöktek az árak is: míg tavaly 50-60 forintot kértek a termelők a görögdinnye kilójáért, addig idén ez az ár elérheti a 100-110 forintot is, ami igen jelentős drágulást eredményez a dinnyepiacon. Nem csoda, hogy sok kereskedő már most megpróbál ügyeskedni: a görög, olasz, dél-amerikai import dinnyét hazaiként igyekeznek értékesíteni, de az igazi magyar görögdinnye messziről felismerhető: a gömbölyded alak és a héjon található forradásnyom is valódiságról árulkodik.
Amikor ugyanis a gazda az idény kezdetén meglátogatja a dinnyeföldjeit, megkarcolja azokat a terméseket, amelyek jó eséllyel egy héten belül megérhetnek. Elviekben minden érés előtti magyar dinnyét megkarcolnak. Szóval, miután a karcolás, és az értékesítés között eltelik egy kis idő, a karcolásokból forradásnyom keletkezik. Érdemes a dinnyén található kis kacsot, "csőrt" is figyelni. Az import gyümölcsön ritkán marad meg, a hosszas szállítás során leszárad, míg a hazai dinnyén többnyire még ott látható.
Amíg a termelők eddig évről évre a magasabb felvásárlási árakért harcoltak, mostanra egy új jelenséggel kell szembenézniük: alig fogy a magyar dinnye. A kereskedők attól félnek, hogy a hazai dinnye magas ára elriasztja a vásárlókat és nyakukon maradhat a felhalmozott készlet. Sokkal inkább az olcsó, de a magyarnál gyengébb minőségű import árut részesítik előnyben és lassan kuriózum számba megy, ha közülük valaki magyar dinnyét árul.
Z. Gábor viszont közéjük tartozik és úgy gondolja: nem kockáztat a magyar dinnyével. Szerinte a hazai vásárlók árérzékenysége mérséklődött és előtérbe került a minőség. Még ha későn is értek be az első hazai termesztésű dinnyék, így is sokkal finomabbak külföldi társaiknál, amit a nála vásárlók is pontosan felismernek. Véleménye szerint a magyar dinnyefogyasztó társadalom megértő a termelőkkel szemben, és mostanra elfogadta: idén magasabb árat kell fizetnie annak, aki magyar dinnyét szeretne a családi asztalra tenni.
A termelők és a kereskedők kivárnak. A termelők még bizakodnak, hogy a később érő terméseket jobban fogják vásárolni, hiszen azok ára mérséklődni fog a mostaniakhoz képest. A kereskedők pedig azt figyelik: milyen hatással lesz a dinnye magasabb ára a hazai fogyasztókra. Abban mindenki egyetért, hogyha marad a jelenlegi helyzet, akkor tovább mélyül a dinnyetermesztés válsága. Az ágazat már így is komoly gondokkal kénytelen szembenézni, hiszen a kedvezőtlen időjárás nagyon súlyos károkat okozott a földeken. Félő, hogy emiatt sok termelőnek ez lesz az utolsó dinnyeidénye és a gyér kereskedői érdeklődés még több gazdát sodorhat veszélyes helyzetbe.
AGROLINE