Bolfán Csaba szerint a vegyszer felhasználása nélkül termelt élelmiszerek előállítása nem drágább, mint a hagyományosaké. A magas ár oka nem a termesztésben, hanem a kereskedelemben keresendő.
A biotermékek ma háromszoros áron kelnek el, mint a hagyományos módon előállított élelmiszerek, az előállítás költségei azonban nem magasabbak, állítja Bolfán Csaba lukácsházi ökogazdálkodó.
- Mivel nem használunk vegyszert, műtrágyát, ezek költsége nem épül be az árba, viszont az ökogazdálkodás magasabb élőmunka-igényű, tehát a költségek nagyjából azonosak - magyarázza a termelő.
Európában és Amerikában túltermelés van élelmiszerből, az EU-n belül az ökogazdálkodás alternatív megoldás erre, hiszen növényvédőszer és műtrágya nélkül alacsonyabbak lesznek a termésátlagok. Magyarországon jelenleg 122 ezer hektár a bioterület nagysága, ez az összes mezőgazdasági terület 1,7 százaléka, a mezőgazdasági termékeknek pedig négy százaléka számít ökonak.
- Megvalósíthatatlan lenne ma, hogy a teljes mezőgazdasági területen ökoterméket termeljenek, hiszen nem lenne már hozzá elegendő istállótrágya ehhez az országban - folytatja termelő, aki huszonhét hektáron termel gabonát, pillangós növényeket, takarmányt.
Az ökotermelő csak olyan szereket használhat, amelyek a természetben előfordulnak és nem okoznak környezetkárosítást. Ezek a zöld szerek listáján vannak feltüntetve. Rendszeresen ellenőrzik a termelőket, évente legalább egyszer kijönnek ellenőrizni a gazdaságot, az árut pedig szúrópróbaszerűen vizsgálják, hogy van-e benne szermaradvány. Ebben az esetben a terméktől megvonják az öko minősítést, két évig a gazdálkodó nem használhatja ezt a jelzőt. Ha valaki biotermelő akar lenni, egyik évről a másikra nem teheti meg, vetésforgót kell alkalmaznia két évig, ez alatt a talajból kiürülnek a szerek.
- Édesapámmal, öcsémmel kezdtünk biogazdálkodással foglalkozni 1991-ben, amikor visszakaptuk kárpótlás során a földeket. Én huszonhét hektárnyi területen biodinamikus gazdálkodást folytatok. Ez az élő szervezet és az őt körülvevő kapcsolatrendszerére épül, homeopátiás gyógyítással foglalkozunk. (A homeopaták szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetők, melyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetők a szer toxikus hatásai). Preparátumokkal dolgozunk, figyelünk a Föld és a bolygók együtt állására is. -
Szinte misztikum, az azonban ma már valóság, hogy a megtermelt élelmiszert, illetve a biotakarmánnyal táplált jószágok húsát, tejét saját biotájházukban értékesíti a termelő. Tőle tudom meg, hogy nemrég végeztek egy a tudományos vizsgálatot, melynek során mérték a bio-, illetve hagyományos módon előállított élelmiszerben lévő vegyszermaradványt, tápanyagösszetétel. Nem tudtak kimutatni jelentős különbséget, de akik daganatos betegségben szenvednek, és bio-élelmiszert fogyasztanak, esküsznek rá, hogy a bio-élelmiszerben több az energia, és jobb ízű.
AGROLINE