Komolyabban kellene foglalkozni olyan hungaricumokkal, amelyekről a legtöbb magyar borász azt gondolja, hogy nincs helye a nemzetközi piacon. - olvasható az itáliai szakemberek véleményét is tükröző gyorselemzésben. Az olaszok mellett (áprilisban és májusban), francia és angliai borversenyeken is elismerték, hogy nem is olyan rossz bor az, ami Irsai Olivérből készül. Idehaza azonban nincs presztízse ennek a fajtának.
Az évente tízmillió palack bort forgalmazó Varga Pincészet olasz szakemberek véleményét is kikérte akkor, amikor elkészítette azt az elemzést, amely azt próbálja feltérképezni, milyen hungaricum fajtáknak van létjogosultsága a nemzetközi piacon. Az eredmény sokak számára meglepő: olyan fajtákkal is nemzetközi hírnevet lehet szerezni, amelyeket itthon mostohán kezelünk. - olvasható az elemzésben.
A cég közleménye szerint: Mi magyarok meglehetősen konzervatívak vagyunk borfogyasztási szokásainkban. A nagy fehérboros világdivatok, a Chardonnay, a Sauvignon Blanc végül a Pinot Griggio divatja szinte észrevétlenül hullámzott el mellettük. Fehérbor fogyasztásunk fajtaszerkezetében az utolsó 20 évben egyetlen jelentős változás történt és ezt egy hungaricumnak az Irsai Olivérnek köszönhetjük.
A HNT-től (Hegyközségek Nemzeti Tanácsa) kapott adatok alapján Irsai Olivér ültetvény jelenleg 824 hektár található az ország területén. Irsaiból a magyar borászok kb. 5,5 millió liter bort készítenek, becsléseink szerint a palackos értékesítés mennyisége 1-1,5 millió darab, a maradék folyóbor exportra és házasításra kerül.
„Egyre többen palackozunk önállóan, fajtatisztán Irsait, ha a tendencia így folytatódik nagyobb szerepe lehet a magyar borfogyasztásban mint a nagy rokon Muscat Ottonelnek és Lunelnek (Sárgamuskotály)" - állítja Varga Péter, a pincészet tulajdonosa. Az ültetvényalapok megvannak egy ilyen áttöréshez, ugyanis a szakma ezt a fajtát előszeretettel használja házasításra, más muskotályos fajták jellegének erősítésére, illetve jelentős mennyiségeket exportálunk lédig borként az Unióba és a tengerentúlra (nyílván az ottani muskotályos fajták jellegét erősítendő). Bár a szakma belföldön és exportban is szépen profitál belőle, az Irsai hagyományos lebecsülése tovább él. Terméskorlátozás nélkül nagy mennyiségeket termelnek belőle, fejlett pincekultúrával jó minőségű technológiai tömegbort készítenek belőle, amit primőrborként nagy illattal, elsődleges szőlőízekkel, kis, érdektelen testtel és savszerkezettel a következő évjáratig lehet fogyasztani. Polci ára kategóriájában a legalacsonyabb, borversenyekre nem nevezik, vagy ha mégis, rosszul szerepel. - olvasható az elemzésben.
A magyarok ebből a fajtából nem készítenek tömegesen prémium borokat., illetve ha elvétve mégis készülnek, akkor a szakma nem fogadja el azokat. Ugyanakkor a Varga Pincészet tapasztalatai szerint: ezzel a fajtát szeretik a külföldiek, ezt bizonyítják a borversenyek is. A cég például 2007. óta forgalmaz prémium borként Irsai Olivért az Aranymetszés borcsaládban, kiemelkedően magas értékesítési mennyiségekkel. Nemzetközi borversenyeken egyértelműen a legsikeresebb boruk. Kétszer nyert Gran Menzione elismerést a Vinitalyn, néhány hete ezüstérmet kapott Bordóban a Challenge International du Vin-en, és a most lezajlott nagy brit borversenyeken is gyűjtögettek vele a díjakat: International Wine & Spirit Competition bronz, Decanter bronz és International Wine Challenge „ajánlott" kategóriákban is elismerték e fajta különlegességét.
Az érmek mellett, olasz értékesítési szakemberek is kezdik felfedezni az Irasiból készült magyar borokat: Carlo Miravalle olasz borbróker, akinek családja 1926 óta foglalkozik borkereskedelemmel, szintén nagy lehetőséget lát az Irsai nemzetközi forgalmazásában: „Számtalanszor kóstoltam már Irsait, mindig lenyűgöz illatának egyedisége és intenzitása. Véleményem szerint ez a bor nagyon jól illeszkedik korunk bordivatjához: illatos, könnyen iható, friss, ezért egyre keresettebb lesz a nemzetközi borpiacon is. Tapasztalataink szerint erősödik az a tendencia, hogy a globalizálódott borpiacon egyre jobban keresik a fogyasztók az egyes országokra/borvidékekre jellemző egyedi fajtákat a „megszokott" Merlot/Cabernet Sauvignon/Chardonnay/... fajták helyett. Mivel az Irsai is ilyen - tudtommal csak Magyarországon termesztik jelentős mennyiségben - azt javaslom a magyar szőlőtermelőknek és borászoknak, hogy telepítsenek Irsait és foglalkozzanak komolyan ezzel a fajtával, mert a jövőben növekvő jelentősége lesz a borexportban."
GAZDAKÖR