Címlap

Bejelentkezés


Luxus a bioélelmiszer?

Rovat(ok):

Sokkal kevesebb termést hoz és nem növeli jelentősen a biodiverzitást a biogazdálkodás - derítette ki egy brit felmérés. A kutatók erre hivatkozva kijelentették: a bioélelmiszer olyan luxus, amit a világ nem engedhet meg magának.

Sokkal kevesebb termést hoz és nem növeli jelentősen a biodiverzitást a biogazdálkodás - derítette ki egy brit felmérés. A kutatók erre hivatkozva kijelentették: a bioélelmiszer olyan luxus, amit a világ nem engedhet meg magának.

A Daily Mail a kutatást vezető Tim Bentont idézi a biogazdálkodás fenntarthatóságával kapcsolatban: a professzor szerint az organikus élelmiszertermelés olyan luxus, amit a világnak el kell felejtenie. Számításaik szerint a következő negyven évben meg kell duplázni az előállított élelmiszermennyiséget, mert csak így biztosítható a növekvő népesség ellátása, s ehhez termőföldekre van szükség. Ahhoz azonban, hogy például a professzor hazája, Nagy-Britannia a jelenleg előállított mennyiségű élelmiszert organikusan termelje meg, kétszer annyi földterületet kellene mezőgazdasági művelésbe vonni, mint ma - köszönhetően a biogazdaságok alacsony terméshozamának. Benton szerint egyértelmű, hogy ezt a világ nem engedheti meg magának, különösen a jól termő vidékeken van szükség a magasabb kihasználtságra.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a britek kutatásai elsősorban a rövid távú előnyökkel és hátrányokkal foglalkoznak - arról, hogy az intenzív gazdálkodás hosszú távon milyen hatással van a földekre, s ehhez képest mit képesek elérni a biogazdálkodók, nem esik szó a professzor nyilatkozatában.



SZABADFÖLD