Címlap

Bejelentkezés


Biotökre váltanak a Csorvási Gazdák

Rovat(ok):

Nem újdonság a gazdálkodók körében a töktermesztés. Egyre többen próbálkoznak a növénnyel most, hogy nehéz kitalálni, minek lesz jó piaca betakarítás után. A csorvásiak sem az idén ismerkednek a tökkel. Ők mostantól azonban a biogazdálkodás terén szeretnének bizonyítani.

A Csorvási Gazdák is felmérték piaci lehetőségeiket, a vetésforgót, meg a kapacitásukat. Próbáltak olyan alternatívákat keresni a növénytermesztésben, hogy a foglalkoztatotti létszámot megtarthassák.

Ekkor döntöttek úgy, kurrensebb növényeket is be kell építeniük a vetésszerkezetbe. A lehetőségek között számba vették a mákot, a mustárt, a pattogatni való kukoricát és mindezek mellett a biotököt is.
— Bejegyzett biogazdák vagyunk százötven hektáron. Rendelkezünk az évente megújítandó tanúsítvánnyal, ami igazolja, hogy alkalmazzuk a területen a biogazdálkodás szakmai szabályait — avatott be a részletekbe Kelemen Mihály.

Az elnök elárulta, a termelésen kívül betakarításra, szárításra, tisztításra csomagolásra alkalmas technológiai felszereltséggel is rendelkeznek. Százhúsz hektár termeltetését, feldolgozását tudják felvállalni, ebből negyvenöt hektár saját bérleményük, a többi integrált terület.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Terv keretében kertészeti gép kategóriában tökmagroppantó-felszedő gépet vásárolt a mezőgazdasági vállalkozás.

— Van egy mosó-, szárító-, tisztító-berendezéssel felszerelt üzemünk, ahol egyéb termékek (gyógynövények, élelmezési célú kukorica) feldolgozását is el tudjuk végezni. Egyelőre a biotök esetében úgy fogalmazok, a feldolgozottsági szint alacsony (száraz, tiszta állapotban dolgozzák fel), de később a hozzáadott értéket növelni szeretnénk, félkész terméket előállító üzemmé akarjuk fejleszteni a meglévőt. Megcéloznánk termékünkkel a kisebb bolthálózatokat is — sorolta közeli terveiket az elnök.
Korszerű igényeket akarnak kiszolgálni a Csorvási Gazdák. Ehhez a talaj- és klímaadottságaik jók, normál hozamot (4-8 mázsa/hektár) remélnek a biotöktől.

A csorvásiak eddigi tapasztalata az, hogy a konvencionális termékeknél nagyobb profittal termelhető a tök. Csak remélik, hogy a növény piaci pozíciói megmaradnak ilyen jónak.
— A vevők egyre igényesebbek, elvárják a minőséget. Mi meg azon fáradozunk, hogy ezt garantáljuk. Szeretnénk megvetni a lábunkat az osztrák piacon. Látunk fantáziát a biotökben — mondta Kelemen Mihály.


AGROLINE