Címlap

Bejelentkezés


Élelmiszer-biztonság: magyarországi helyzet

Rovat(ok):

Magyarországon az élelmiszer-biztonsági helyzet se nem jobb, se nem rosszabb, mint más uniós tagországokban - jelentette ki az Kocsner Tibor, helyettes országos főállatorvos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője.

Mint elmondta, az élelmiszer bizalmi termék, és mint ilyen a vele kapcsolatos eseményekre az utóbbi időben egyre inkább felfigyelnek az emberek. Elsősorban az élelmiszergyártókat terheli a felelősség azért, hogy az élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók legyenek és ne károsítsák az egészséget.

Ennek a legtöbb gyártó eleget is tesz, amire példa a legutóbbi napokban ismertté vált lisztéria-fertőzés, amikor a termék gyártója elismerte, hogy hibázott, értesítette a forgalmazót és fogyasztókat is, továbbá a hibás terméket, ami az egészségre ártalmas lehetett kivonta a forgalomból. A gyártó értesítette az illetékes hatósági szervezetet is. Ez természetesen kötelessége, annak érdekében, hogy fel lehessen tárni, miként szennyeződhetett a hőkezelt élelmiszer.

A hőkezelést ugyanis a lisztéria kórokozója nem éli túl. A gyártónál ezért meg kellett vizsgálni a gyártási folyamat élelmiszerbiztonsági szempontból kritikus, úgynevezett HACCP pontjait, hogy a hibát ki lehessen küszöbölni.

Az élelmiszer-biztonság területén azonban a fogyasztóknak is megvan a maguk szerepe. Hiszen, ha élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő élelmiszert találnak a boltok polcain, úgy azt érdemes jelezniük a hatóságoknak. Ez történt például egy legutóbbi esetben, amikor egy újság vélte úgy, hogy a méz minősége élelmiszerbiztonsági szempontból nem megfelelő és több mintát is megvizsgáltatott emiatt.

Az élelmiszer-biztonságért felelős hatósági szervezet is kockázatelemzési módszer segítségével igyekszik kiszűrni azokat a termékeket, amelyek esetleg veszélyeztetnék az emberek egészségét. Ezért vizsgálták meg az utóbbi hetekben például azt a Marokkóból származó paprikát, amelyben szintén az unióban nem engedélyezett növényvédőszerre utaló nyomokat találtak.

A marokkói paprika a sajtóhírekkel ellentétben nem volt ciánszennyezett, csak cianid-kötés volt az alkalmazott vegyszerben, ezért ez egészségre ártalmas volt.

Valamennyi forgalomba kerülő élelmiszert lehetetlen ellenőrizniük a hatóságoknak, ezt a világ egyetlen országában sem teszik meg, figyelmeztetett az FVM élelmiszerlánc felügyeleti főosztályának vezetője. Erre való a hatóságok által alkalmazott kockázatbecslési módszer, hogy a szakemberek ellenőrzéseit segítse.

Kocsner Tibor hozzátette: az utóbbi időben úgy tűnhet megszaporodtak az élelmiszer-biztonságot, az emberek egészségét veszélyeztető esetek, de ez csak látszat, e mögött ugyanis a hatékonyabb ellenőrzés, és az a tudatosság áll, hogy az ilyen esetek nagyobb nyilvánosságot kapjanak.



GAZDAKÖR