Címlap

Bejelentkezés


Ahol nem spórolják ki a kovászt

Rovat(ok):

Tóth József húsbolti eladóból lett az ország egyik legnevesebb pékségének tulajdonosa. A Lipóti Pékség az évek folyamán sikerrel vette fel a harcot a multikkal, s ma már több mint nyolcvan mintabolttal rendelkezik, több péküzemet működtet, s háromszáz embernek ad munkát. A terjeszkedésen túl a cégnél a rászorulókra is odafigyelnek, a nap végén megmaradt árut nekik adják.

KENYÉR

A nyolcvanas években még egy húsboltban dolgozott Tóth József, majd saját hentesüzletet nyitott. A családi portfóliót később egy élelmiszerüzlettel bővítette, amelyhez egy látványpékséget is álmodott. Egy ezerkettes Zsiguli után kötött utánfutóval indult útnak Svédországba, hogy a látványpékséghez alkalmas berendezéseket vásároljon. Egy véletlen találkozásnak köszönhetően nemsokára Norvégiában találta magát, ahol egy helyi üzletember megjegyezte: a rendszert váltó Magyarországon a saját pékség sokkal kifizetődőbb lesz a jövőben. Tóth József a tervekkel ellentétben teljesen más felszereléssel érkezett haza a skandináv útról, és négy emberrel az oldalán 1992-ben megkezdte első pékségének üzemeltetését.

A Lipóti Pékség kezdetben a Lipót környéki kis boltokat látta el kenyérrel és pékáruval. Idővel egyre népszerűbbé váltak a pékség termékei, az üzem folyamatosan nőtt, így Tóth József 2004-ben válaszút elé érkezett. Ekkor már a nagy, multinacionális élelmiszerláncok egyre nagyobb szeletet képviseltek a piacon, a kis boltokat egyre inkább ellehetetlenítették. Tóth József hamar felismerte, hogy a multik beszállítójaként sem lehet hosszú távon fennmaradni, ekkor döntött úgy, hogy saját mintabolthálózatot hoz létre.

„Aki ismeri a kereskedelem kényszerpályáinak szorítását, annak nem hangzik az újdonság erejével, hogy a multikkal folytatott árverseny végsőkig egyszerűsített technológiát, kispórolt alapanyagokat, lerövidített eljárásokat, végeredményként pedig silány termékeket eredményez. Ez az olcsóság ára” – mondta lapunknak Tóth József.

Ma már a cég Székesfehérvártól Mosonmagyaróvárig és Soprontól Budapestig több mint nyolcvan mintaboltban kaphatók termékei. Az egyre növekvő forgalom megkövetelte, hogy újabb péküzemet létesítsenek, így három évvel ezelőtt átvették a Tatabányai Sütőipari Vállalatot, majd Budapesten is létesítettek egy üzemet. Az utóbbi időben Felvidéken folytatja a cég a terjeszkedést, ahol pozitív tapasztalatokat szereztek a vállalkozói környezetről. „Sokkal könnyebb és rugalmasabb a szlovák hatóságok hozzáállása egy vállalkozás alapításakor, illetve a különböző engedélyek beszerzésekor. Nem kell felesleges köröket futni, mint Magyarországon, ahol a rendszer túlságosan is bürokratikus” – hangsúlyozta Tóth József.

A Lipóti Pékség a 2005 és 2008 közötti időszak háromszázmillió forintos forgalmával szemben ma már kétmilliárd forintra növelte éves árbevételét. Több mint háromszáz embernek ad közvetlenül munkát, illetve ugyanennyit foglalkoztat alvállalkozóin keresztül. „Cégünk nem az olcsóságával vált ki a pékárut kínáló sütödék tömegéből, hanem a kiváló minőségű termékeivel. Nem spórolunk ki semmit, a kezdetektől fogva ugyanazzal a kovászos technológiával dolgozunk” – hangsúlyozta Tóth József.

Szerinte ahogy a borászok a borba, úgy a pékek is életet lehelnek a kenyérbe. A Lipóti Pékségben nem másfél óra alatt készül el a kenyér, hiszen csak a kovász nyolc–tíz óra alatt érik meg. „Ha a csak a dagasztástól veszem figyelembe az időt, akkor is négy óra múlva lesz kész a friss, ropogós pékáru. A cégünknél még ma is idő- és kézimunka-igényes a kenyérkészítés” – mondta Tóth József.

A Lipóti Pékség legismertebb terméke a lipóti parasztkenyér, amely kovászos technológiával készül. A kovász öt órán át érik, a tészta dagasztása, formázása, kelesztése és sütése további három órát igényel. „Számunkra azért éri meg a hagyományos technológia használata, mert a kezünk munkáját jó lelkiismerettel tehetjük a polcokra, vásárlóink pedig azért szeretik a pékáruinkat, mert olyan terméket kapnak, amely megéri az árát, és másnap sem kell a szemetesbe dobni” – hangsúlyozta a cég filozófiáját Tóth József.

A megmaradt kenyér sem vész kárba!

A Lipóti Pékség mintaboltjai zárás után az aznap készült és még friss, de megmaradt árut különböző közhasznú szervezetekhez juttatják el. Ennek célja a hátrányos helyzetű emberek, köztük a nagycsaládosok és hajléktalanok támogatása. „A Lipóti Pékség csapata szívén viseli azon emberek megsegítését, akiknek gondot jelent a napi kenyér megvásárlása. Így mindennap bárki friss áruhoz juthat, akár vevőként valamely üzletünkben, akár rászorulóként a segítő szervezetek által. Mi így próbáljuk jobbá tenni a világot” – mondta Tóth József.

A cégvezető szerint a vásárlók az esti akciókban juthatnak hozzá olcsóbban a pékárukhoz, majd záráskor a segítő szervezeteknek juttatják el a megmaradt árut. Győrött és környékén a Hajléktalanokat Segítő Szolgálatot, a Família Nagycsaládosok Egyesületét, Mosonmagyaróváron a Nagycsaládosok Egyesületét, míg Sopronban a hajléktalanokat segítik a város szociális munkásainak közreműködésével. Tatabányán, Tatán, Oroszlányban és Móron a családsegítő szolgálatnak és állatmenhelyeknek juttatják el a megmaradt árukészletet, míg Budapesten és környékén a Mozgásjavító Általános Iskola, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Nagycsaládosok Egyesülete jelentkezik mindennap a friss pékáruért, de ugyanúgy részesülnek a termékekből a hajléktalanok és különböző állatmenhelyek. A segítő szervezeteknek viszont maguknak kell elszállítaniuk az árut.


GAZDAKÖR