Az Új Palini Hús Zrt. kilimáni húsüzeme 2004 óta működik. A száz embernek munkát adó cégnél jelenleg már a harmadik uniós támogatással megvalósuló fejlesztési projekt zajlik, miközben az utolsó simításokat végzik saját szennyvíztisztítójukon is.
A kizárólag sertéshús feldolgozásával foglalkozó cég annak idején egy termelőszövetkezeti vágóhíd romjaira érkezett Kilimánba.
- Amikor építkezni kezdtünk, már jó ideje nem használták a telepet, csak a falak álltak, s jobb lett volna, ha nincsenek, mert így el kellett dózerolni őket - emlékezett a kezdetekre Hodola Richárd, a társaság ügyvezetője. - A sertésfeldolgozásban mélyen gyökerező zalai hagyományokat folytatunk, elvégre korábban három ilyen nagy cég is működött a megyében, volt tehát szaktudás, amelyre alapozni lehetett.
S hogy milyen előnyei vannak annak, ha egy húsipari cég tulajdonképpen mindentől messze , egy Kilimánhoz hasonló kis faluban működik?
- Hát, kifejezett előnyét a festői környezeten kívül nem tudok mondani - válaszolt az igazgató. - Ugyanakkor tény, hogy új húsipari üzem a szennyvízproblémák miatt ma már városban nem telepíthető le. Itt némileg könnyebb volt a helyzet: eleinte aknákba gyűjtöttük a vizet, amit szippantós autók vittek a kanizsai tisztítóműbe, mára pedig nagyjából 30 millió forintos beruházással megépült a saját létesítményünk. Még a próbaüzeme zajlik, de talán hamarosan birtokában leszünk minden engedélynek: a vizsgálatok szerint folyamatosan produkálni tudjuk a kimenetnél az élővízbe engedhető csapvíz-tisztaságot.
A zrt.-nek van telepe Nagykanizsán, Zalaegerszegen és Székesfehérváron is, működik mintaboltjuk, s termékeik - melyeket saját eszközökkel terítenek - az ország minden részén megtalálhatók. Dolgoznak magyar alapanyagból, de érkezik hozzájuk sertéshús az unió szinte minden országából. Ez egyrészt jó, mert lehetővé teszi, hogy a jobb minőséget válasszák (teszem azt: az ibéricó szalonnában a spanyolok jelenleg verhetetlenek), másrészt szomorú kényszer, a magyar sertéstenyésztés teljesítménye ugyanis igen kicsi.
- Bár mi csak a hazai piacon próbálkozunk, súlyos versenyben vagyunk külföldi riválisokkal - fogalmazott Hodola Richárd. - A tőkeerős cseh és szlovák cégekkel szemben minden erőnkre szükség van. Egyetlen lehetőségünk van a sikerre: a termékek és a technológia állandó fejlesztése, nem múlhat el év valamilyen beruházás, újdonság nélkül. És ez még csak a hazai pályán való talpon maradást alapozhatja meg, a külföldi piacokon való érvényesülésre szinte gondolni sem lehet.
GAZDAKÖR