A tudatos fogyasztók közt futótűzként terjed egy manufakturális termelést folytató biogazdaság híre. Bár az EU-konform tejüzem csupán három hónapja működik, egyre több kisboltban jelennek meg portékáik. A tulajdonos szerint ehhez még reklámra sincs szükség; a termék önmagát menedzseli.
Csikós András biogazdálkodó-őstermelő 2006 óta készíti tejtermékeit hagyományos eljárással. Kezdetben kistermelőként, a keszegi majorságban dolgozott, három hónapja azonban egy uniós követelményeknek megfelelő üzembe helyezte át a termelést. Erre a kistermelők értékesítését gyakorlatilag ellehetetlenítő jogszabályok miatt volt szükség.
"Törvény szerint a kistermelők nem adhatják el termékeiket közfogyasztásra; kizárólag piacokon, korlátozott mennyiségben árusíthatnak" - ismerteti üzeme beindításának legfőbb okát a gazdálkodó, aki a szabályozás visszásságait saját bőrén is tapasztalta. "Egy nagymarosi közértben kulturált körülmények között próbáltunk árusítani, az illetékes hatóság azonban "utcára tette" termékeinket. Az állategészségügyi ellenőr - mivel közfogyasztásnak minősül - nem engedélyezte a bolti értékesítést. Az üvegajtós hűtőt így ki kellett tennünk az üzletből járdára" - számolt be lapunknak a történtekről Csikós. Az uniós előírásoknak megfelelő üzem kibérlése óta szerencsére nem merülnek fel hasonló problémák; a gazdálkodó most már bármely üzletben, korlátlan mennyiségben adhatja el termékeit.
A termelés beindításához és a termékpaletta folyamatos bővítéséhez az őstermelő pályázati forrást és hitelt sem vett igénybe. Minden fejlesztését az árbevételből finanszírozza. A nyereséget rögtön visszaforgatja a termelésbe: új berendezéseket vásárol, vagy igyekszik még többet gyártani.
Még csak álom a napelemes üzem
A hét alkalmazottnak munkát adó tejfeldolgozó környezettudatos termelésre törekszik. Az üzem egyáltalán nincs gépesítve, még az élelmiszereket is kézzel, környezetkímélő, csiriz alapú ragasztót használva címkézik föl. A termékek kiszerelésére környezetbarát, visszaváltható csomagolóanyagot (üveg, fadoboz) használnak. Csikós távlati tervei közt a megújuló energiaforrások felhasználása is szerepel. "Európában még nincs olyan tejüzem, amely teljes mértékben megújuló energiaforrásokra alapozná a termelést. Ez nap- és hőenergia felhasználásával megvalósító lenne, a költségek azonban óriásiak. Számításaink szerint százmilliós nagyságrendű beruházásra volna szükség" - árulja el a biogazda, aki tervei megvalósításához pályázati forrásokat próbál majd lehívni, ha azonban erre nincs mód, önerőből, apránként valósítja meg a fejlesztést.
Azt, hogy az új üzem hosszabb távon kifizetődő lesz-e, a gazdálkodó még nem tudta megmondani, vásárlói növekvő érdeklődéséből azonban erre következtet. "Bár még csak három hónapja gyártunk ilyen nagy mennyiségben, a fogyasztók élelmiszereink valódisága, adalékmentessége miatt már most is rendszeresen keresik termékeinket. A gazdasági válság hatásait egyáltalán nem érezzük, a tejiparban zajló, minél nagyobb mennyiségben eladható tömegtermék gyártására fókuszáló árharcba pedig nem akarunk beszállni" - hangsúlyozza Csikós. Tapasztalatai szerint a klasszikus eljárással készülő, mesterséges adalékoktól mentes termékeket a piac válság idején is megfizeti, ezért szegényebb és gazdagabb településeken egyaránt bőven akad vevő a portékákra. A közértek szintén élénken érdeklődnek a klasszikus ízek iránt; a gazdálkodó szerint termékei már-már önmagukat menedzselik. "A bolttulajdonosok, miután megkóstolták, saját közértjükben is árusítani kezdik termékeinket".
AGROLINE