Címlap

Bejelentkezés


Mérgezést okozhat a rossz pálinka

Rovat(ok):

A szakemberek szerint az otthoni pálinkafőzés komoly veszéllyel járhat az előállítókra és a fogyasztókra nézve is. Ráadásul az állam is rosszul jár.

Most ha valaki a saját gyümölcsterméséből pálinkát szeretne, akkor el kell vinnie egy szeszfőzdébe, ahol a jövedéki adó és az egyéb díjak kifizetése után saját fogyasztásra készítenek neki pálinkát.

De Heves megyében is előfordulnak olyan esetek, amikor a szakértelem nélkül összeszerelt készülékek felrobbannak, és tüzet, súlyos sérülést okoznak. Ráadásul a barkácsolt berendezéseken készült pálinka minősége is erősen kifogásolható. Az egri szeszfőzde vezetője, Balla Zsolt több szempontból is problémásnak tartja a házi pálinkafőzés legalizálását a jelenlegi körülmények között. A közvetlen veszélyek mellett senki sem tudná garantálni ugyanis az előállított ital minőségét az előállításhoz szükséges szaktudás és a megfelelő eszközök hiányában.

– Nem elég egy házi berendezés, például az igen gyakori alumíniumkannából készített illegális főzőeszköz, amely már anyaga miatt is alkalmatlan és mérgező – mondja a térség legnagyobb, gáztüzelésű szeszfőzdéjének vezetője. Balla Zsolt hozzáteszi: az elmúlt két évben különösen jó szezont zártak, bár minden a bérfőzetés ellen dolgozik, az elmúlt jó fél évben kétszer is nőtt a bérfőzetési szeszadó.

Magyarországon a lakosság tizede, tehát egymillió ember küzd alkoholproblémával, nem mindegy tehát, hogy milyen módon segítik a szeszhez való hozzáférést egy ilyen gondokkal küzdő társadalomban, mondja dr. Szigethy Anna pszichiáter, addiktológus szakfőorvos. – Sokan készítenek bort, de a rossz bor legfeljebb kellemetlen ízű lesz, ám a rossz pálinka, a szennyezés, a magas metilalkohol-tartalom miatt súlyos mérgezést, egészségkárosodást is okozhat. A kulturált alkoholfogyasztás ösztönzése valóban fontos, nem lenne előnyös olyan helyzetet teremteni, ahol elszabadulhatnak a folyamatok – teszi hozzá az addiktológus.

Heves megyében 25 szeszfőzde elégíti ki a bérfőzetői igényeket. Az illegális pálinka-előállítást is sikerült visszaszorítani. Ám az elmúlt két évben is hat tiltott pálinkafőző berendezést foglaltak le. Ezekben az ügyekben a komoly jövedéki bírság mellett büntetőjogi következményekkel is számolnia kell annak, aki saját lakásában, összeeszkábált berendezéssel igyekszik az adót megkerülve pálinkát főzni. Korábban Abasáron épp üzem közben, s Rózsaszentmártonban, Sirokban és Egerben is derítettek föl hasonló eseteket. Gyöngyössolymoson tiltott főzés miatt felrobbant és leégett egy családi ház, bizonyítva: a művelet nemcsak törvénysértő, de veszélyes is a tűz és a robbanás fokozott kockázata miatt. Nem beszélve a fokozott egészségügyi kockázatokról.


GAZDAKOR