Minden második magyarnak fontos az élelmiszerbiztonság, amikor arról dönt, hogy melyik üzletben vásárol - közölte felmérése alapján az ACNielsen Piackutató Kft.
A társaság közleményében kiemelte: tízből öt fogyasztó magasabb árat is hajlandó fizetni a biztonságosan fogyasztható élelmiszerért.
A fogyasztók 74 százaléka szerint a gyártó vállalatok felelősek azért, hogy biztonságos élelmiszert vásárolhassanak. Sorendben ez után a válaszadók 17 százaléka a kormányt, 9 százaléka pedig az élelmiszer-kereskedelmi cégeket nevezte meg, mint fő felelősöket. A Nielsen 54 országban, köztük Magyarországon végzett on-line felmérése alapján az egyes arányok hasonlóak a nemzetközi adatokhoz.
A magyarok 45 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy a bioélelmiszer biztonságosabb, mint amit hagyományosan állítanak elő.
A magyar fogyasztók 58 százaléka véli azt, hogy az itthon termelt élelmiszer biztonságosabb, mint az import. Sőt, a magyarok több mint fele aktívan keresi is az üzletekben a magyar termékeket. Világszerte a válaszadók 49 százaléka tartja biztonságosabbnak a saját országában termelt élelmiszert, a hazai árucikkeket 50 százalék keresi aktívan.
A génmódosított élelmiszereket a magyar megkérdezettek közül 9 százalék tartja teljesen biztonságosnak, míg 64 százalékuk szerint egyáltalán nem biztonságosak. Globálisan a megkérdezettek 18 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szerinte teljesen biztonságosak a génmódosított élelmiszerek, 39 százalékuk szerint azonban nem.
AGROTREND