Tájjellegű recept alapján, magyar alapanyagból, tartósítószer nélkül készítik a savanyúságot a Veszprém megyei Noszlopon. A Bakony lábánál fekvő településen is nap, mint nap szembesülnek a magyar élelemtermelők általános gondjával: hiába a kitűnő termék, ha hiányzik a jól szervezett értékesítés. Pedig itt, a Ve-Kon-Bo ’99 Kft.-nél olyan közkedvelt savanyúság is készül, mint a káposztával töltött pritaminpaprika.
- Nálunk a minőség nagyon fontos – mondja Csetényi Szabina részlegvezető. - Ezért alapanyagainkat törzstermelőktől vásároljuk, a Kisalföldről, illetve a Duna-Tisza közéről.
A vállalkozás 1992 óta évről évre bővülő termékskálával van jelen a piacon. Sikerült Magyarország uniós csatlakozása után is fennmaradniuk. Jelenleg 3 multi üzletlánc beszállítói.
- Ma Magyarországon, de lehet, hogy Európában is igaz, minőségi terméket gyártani nem jó – állítja Szabó Péter, a kft. igazgatója. - A lebutított termékeknek áll a világ. De mi ezt nem szeretnénk. A következő időszakban nagy döntés előtt állunk: vagy szenvedünk és küzdünk, vagy abba kell hagynun. Mert igaz ugyan, hogy minden ember vágyik a jóra, csak az a kérdés, hogy meg tudja-e fizetni.
A Ve-Kon-Bo ’99 Kft. nem adja fel. Saját maguk népszerűsítik termékeiket.
- Mi belaktuk az országot, hiszen közel 150 hipermarketben, meg 2500 körüli kisebb üzletben vagyunk ott termékeinkkel. Én is olvasgatok, meg kapok ilyen-olyan felméréseket. De ma már csak mosolygok rajtuk, mert folyamatosan azt mondják, hogy a magyar fogyasztó mennyire tudatos, meg keresi a magyar terméket. Én csak azt nem értem, hogy akik ezeket a felméréseket készítik, azok kikkel beszéltek. Mert a élet - amikor kint vagyunk kóstoltatásban, szemtől szemben a vásárlókkal - nem erről szól. Különböző hipermarketekbe beköltözünk, és két napot kóstoltatunk, ami nagyon jó dolog. Csak egy a baj, hogy mindössze az a két nap jó. Tehát nincs hatása. Egyszer valahol azt olvastam, hogy soha nem a termelésben, az előállításban, hanem a kereskedelemben van a pénz. Hát most látjuk, hogy így is van.
GAZDAKÖR