Címlap

Bejelentkezés


Fűből, fából az élelmiszerekbe

Rovat(ok):

„Táplálékod legyen a gyógyszered” – tanítja Hippokratész, s ezt szó szerint be is tartották a szegedi kutatók. Élelmiszer-családjukkal olyan, ma még gyógyíthatatlannak számító betegségeket lehet megelőzni, melyeket egy, a szervekben lerakódó kóros térszerkezetű fehérje okoz. Mint hírül adták, a kutatók egy növényi hatóanyagokból álló eszenciát fejlesztettek ki - Mentalfitol néven jegyeztették be a szabadalmi védettséget - , ami segít az Alzheimer- és a Parkinson-kór megelőzésében, valamint gátolja a cukorbetegség és az időskori vakság kialakulását. A fejlesztés számos élelmiszergyártó - a Pick, a Cerbona, a PP Pékség, a Sole-Mizo, az Unilever és a Hungerit - érdeklődését felkeltette. - E betegségek hátterében egy kóros térszerkezetű fehérje áll, amely lerakódik a különböző célszervekben, és a kóros térszerkezetű fehérje ellen megindul szervezetünk immunválasza – magyarázza dr. Lehota Tamás orvos-igazgató. – Például az Alzheimer-kórnál az immunválasz a környező idegsejtek elpusztítása, s amint egy kritikus tömeg alá csökken az idegsejtek száma, föllépnek a butulás tünetei. Több, mint 5 éves kutatás eredményeként megtalálták azt az anyagot, amely ezeket a rossz fehérjéket segít kiüríteni a szervezetből. Erről dr. Oláh Zoltán molekuláris biológust kérdeztük. - Ez a bizonyos keverék száz százalékban növényekből áll, növényi szárítmányok őrleményéből, ami különböző élelmiszerekben szabadon felhasználható. Ebben garantáltak a hatóanyagok. Ezt műszeres analitikai vizsgálatokkal folyamatosan követjük a nyersanyagtól a polcra került termékig, sőt, a polcon való eltarthatóság határáig. Ezt az anyagot nem kapszulában vagy tablettában kell bevenni, hanem élelmiszerekben jut el a szervezetünkbe. Molnár Zsolt kemo- és bioinformatikai csoportvezető szerint a felszívódás szempontjából is ez a legjobb. - És anyagilag is – mondja -, mert kis mennyiségben lényegesen nem drágítja azoknak az élelmiszereknek az árát, amikbe bekeverik. Ugyanakkor elfelejteni sem lehet, mert enni mindig fogunk. A kenyér, tej, sajt, az mindig ott lesz az asztalon, így nem kell azon gondolkodni, hogy most milyen kapszulát vegyek erre, meg arra a bajomra. Bizonyítékként péksüteményeket, felvágottakat, tésztákat kóstolgatunk, amelyek már ezzel az adalékkal készültek. Az adalék kellemes háttérízt ad az ételeknek, és hő hatására sem bomlik le. - Indulásként szeretnénk minél hamarabb tészta- és pászka-féléket forgalmazni egy általunk üzemeltetett webshopban – mondja dr. Lehota Tamás. - Szeretnénk ezt a népegészségügyi missziót erősíteni, s minél szélesebb fogyasztói közönséghez eljutni. Ezért olyan átlagárat akarunk kialakítani, ami megfizethető a tömegeknek. Így nemcsak jókat ehetünk, de szellemi és testi frissességünk megtartásához is észrevétlenül hozzájárulunk. - Mi a MentálFitolnál a koncentrációt is úgy állítottuk be, hogy a gyártási folyamat végén, illetve a folyamat során jelentkező veszteségek után is az a mennyiség benne legyen az élelmiszerekben, ami eléri a kellő egészségügyi hatást – egészíti ki a hallottakat Molnár Zsolt. Ehhez elég megenni egy tányér tésztát vagy néhány pogácsát, esetleg szendvicset. A világon először hazánkban lehet megkóstolni a forradalmian új élelmiszereket, mielőtt a nemzetközi piacon is megjelennének vele.
GAZDAKOR