Címlap

Bejelentkezés


Minőségi, magyar termékeket állítanak elő az új húsüzemekben

Rovat(ok):

Két új húsüzemet avatott fel Kardeván Endre, az egyiket Kaposváron, a másikat Bólyban. A bővítéstől a munkahelyek számának növekedését, és a hazai termékek versenyképességének javulását várják a helyiek.

A mai napon találkozott a kormány szándéka a sertéstenyésztők érdekeivel és a Kométa ’99 Zrt. üzletpolitikájával. Közös célunk, hogy növeljük a vidéki munkahelyek számát, a hazai termékek versenyképességét, és esélyt adjunk a családok boldogulására. Ma még a külföldi élelmiszerek uralják a hazai piacot, különösen az áruházláncokban - mondta az élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár.

A változáshoz szükséges, hogy legyen helyi értékesítés, feldolgozás, kézzelfogható magyar termék. A Kométa fejlesztése hozzájárul a minőségi magyar húsfeldolgozáshoz. Az elmúlt években, évtizedekben a magyar mezőgazdaság az alapanyag-termelés felé mozdult el. Mindenki számára világossá vált, hogy ez az út járhatatlan. Az alapanyag termelés a gyarmatok jellemzői. A monokultúrás gazdálkodás, és az alacsony feldolgozottsági szintű termékek előállítása idegen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar évszázados hagyományaitól – hangsúlyozta Kardeván Endre. Kaposváron az új szalámi érlelő üzem, és a felújított sertésvágó, húsdaraboló, húscsomagoló üzem átadásával a Kométa ’99 Zrt. további munkahelyeket teremt. A jelenleg 600 embert foglalkoztató vállalat Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. A Kométa évi 800 ezer darab, hazai tenyésztőtől származó sertést dolgoz fel, és 20 ezer tonna húskészítményt állít elő. Az elmúlt tíz évben a cég beruházásainak értéke meghaladta a 8 milliárd forintot, amelyhez közel 1 milliárd forint támogatást nyertek.

Az avatás után Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, hogy több éves előkészítést követően elindult a Kaposvári Élelmiszeripari Program, melynek fő célja, hogy a helyi termelők Kaposváron készített, egészséges élelmiszerekkel lássák el a hazai piacot. Ezzel a lépéssel lehetővé válik, hogy a kaposvári élelmiszeripar a helyi gazdaság motorjává váljon.

A Pikker Kft. fejlesztéseivel elérte, hogy az elsődlegesen feldolgozott tőkehúson kívül a jövőben magas szinten feldolgozott húskészítmények széles választékával lépjen ki a meglévő piacaira, és hódítson meg újakat itthon és külföldön egyaránt. A beruházás értéke megközelíti az 1,2 milliárd forintot, amelyből 400 millió forint az EMVA keretéből elnyert támogatás. A magyar tulajdonban lévő Pikker Kft. a bólyi húsüzem megvásárlásával mérföldkőhöz ért, nemcsak a vállalat, hanem a térség életben is. A fejlesztés eredményeként 70 új munkahely jön létre, így a mohácsi és a bólyi üzemben együttesen 160 embernek adnak munkát.



AGROLINE