Elkészültek a Magyar Termék Nonprofit Kft. grafikái, amelyek a magyar termék, a hazai termék, illetve a hazai feldolgozású termék megkülönböztetését hivatottak szolgálni. A könnyen megjegyezhető és értelmezhető képi szimbólumokat egy civil szervezet készítette el.
A magyar termék, hazai termék, illetve hazai feldolgozású termék megkülönböztetése, azonosítása érdekében készülnek a könnyen megjegyezhető és értelmezhető képi szimbólumok. A grafikákat a Magyar Termék Nonprofit Kft. civil szervezet készítiönkéntesen, állami beavatkozás és javadalmazás nélkül. Ez a szervezet alkotta meg a mára harmincszázalékosnál magasabb ismertségre szert tett Magyar Termék védjegyet. Az idézett szimbólum úgynevezett tanúsító védjegy, amely az adott termék megbízhatóságát is garantálja, a magyar előállítás igazolásán kívül. A logó megalkotását nyolc éve Bodrogai Ferenc kezdeményezte, mely most a három kategória szerint továbbfejlesztésre kerül.
A Magyar Termék védjegyet önkéntesen helyezik el a gyártók termékeiken. A használat engedélyezéséről a gyártó kérésére a szakértőkből álló, független Magyar Termék Tanúsító Koordináló Szervezet határoz. Az időszakonként összehívott szervezet összetétele aszerint alakul, hogy milyen termék gyártója kívánja alkalmazni a jelölést: tésztaféle, húsipari termék, papíráru stb. A jelzéseket önként helyezik el a gyártók, forgalmazók, az alkalmazás nem kötelező, ám ha megjelenik a csomagoláson az igényelt tanúsító védjegy, akkor az kötelez. A jogtalan használat szankciókat von maga után.
A háromféle jelzés közül a "Magyar termék"a magyar jelképi elemet elsősorban megtestesítő nemzeti színeket hordozza magán, míg a "Hazai termék"és a "Hazai feldolgozású termék"variációkban kevésbé érvényesül a trikolór jelleg, utalván a tartalomra. A magyar termék hazai alapanyagokból, itthoni előállítással készül, a hazai terméket is itthon állítják elő, ám ötven százaléknál kevesebb idegen eredetű alapanyagot is tartalmaz. A hazai feldolgozású termék akár száz százalékosan is külföldi alapanyagokból származhat, ám magyar ízléssel és eljárással, magyar kéz által, itthon készült.
VEDD A MAGYART