Oltalom alá került a magyar fűszerpaprika, ennek ellenére nagy az ódzkodás a tisztán hazai pirospaprikát tartalmazó termék előállításától.
Magyarország híres piros fűszerpaprikájáról, mégis alig kerül tiszta, eredeti hazai termék a szupermarketek polcaira. A paprikatermesztők évekkel ezelőtt alig várták, hogy eredet védett legyen a magyar paprika. Ám most, hogy uniós oltalom alá került, nem élnek a termelők a címke és cím adta lehetőségekkel, mert nagyon szigorú szabályoknak kell megfelelni.
Ellentmondásos helyzet, hogy amíg az üzletláncokban kapható magyar-külföldi paprika keverékek megfelelnek az eredetvédett termék előírásainak, addig a tisztán magyar fűszerpaprikának most nem kell ez a védjegy.
Komjáti Endre, a dél-alföldi fóliás paprikatermesztők egyike azt mondta, tudathasadásos állapothoz vezet, hogy „végül is, valahol mindenkinek az az érdeke, hogy az import bejöjjön”. A külföldi pirospaprika behozatala fontos a feldolgozónak, „mert ő megvásárolja, mondjuk, kettő dollárét, eladja ötért, belekeveri a magyar paprikát, és ezt olcsón eladja”. A vásárlónak ugyancsak az az érdeke, hogy idegen országokból nagy mennyiségű paprika érkezzen, mert így tudja olcsón megvenni a fűszert a boltban – tette hozzá Komjáti Endre.
Amióta a magyar pirospaprika uniós oltalom alá került, azóta olyan feltételeknek kell megfelelni, amelyek szinte sodorják a termelőket afelé, hogy külföldivel keverjék saját paprikájukat. Ilyen feltétel a paprika színanyag tartalma, mely időjárásfüggő. Ha Magyarországon kevés a napsütés, és így kevés a színanyag tartalom, akkor a hatósági előírásoknak megfelelően fel kell javítani.
Ekkor jön képbe a melegebb éghajlatú országokból hozott paprikával való keverés. Ezért nem merik a gazdálkodók terméküket eredetvédett címkével ellátni, pedig ezek a fűszerpaprikák a szegedi tájkörzetből származnak. A fűszernövény termése idén kiváló, a Szegedi Paprika Zrt. így nem importál, rosszabb években azonban spanyol paprikát hoznak be.
KOSSUTH RÁDIÓ