A magyar élelmiszerek biztonságosak, ellenőrzöttek, megbízhatóak és kiemelkedő minőségűek, az egyetemes magyar kultúrához tartoznak – jelentette ki Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Magyar Világtalálkozón, Balatonlellén. Mint kiemelte, számos hazai élelmiszerünk ismertsége, kedveltsége és gyakran kiváló minősége is az előállításához kapcsolódó hagyományokon nyugszik, ezeket kötelességünk ápolni és megőrizni az utánunk következő generációknak.
Az államtitkár felhívta a figyelmet a Kiváló Minőségű Magyar Élelmiszerek védjegyprogramra, amely kiegészül a kétszintű élelmiszerkönyv továbbfejlesztésével. Ez egyre több termékcsoportban fogalmaz meg a standard minőség mellett egy önkéntes, kiemelt minőségű szabványt is. A szakhatósági ellenőrzési tevékenységhez kapcsolódóan továbbra is a magyar fogyasztók védelmét nevezte a legfontosabbnak. Az egészséges táplálkozásra irányuló törekvés eredményeként egyébként a fogyasztók körében is egyre határozottabban fogalmazódnak meg az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos igények – tette hozzá.
Az államtitkár szerint Magyarország a jövőben nem az olcsó tömegtermékek piacán lehet sikeres. Keresni kell azokat a minőségre alapozó termékpálya kapcsolatokat, amelyeket a vállalkozók összefogásával és kormányzati közreműködéssel nemzetközileg is sikeressé tehetünk. Ebben a folyamatban a minisztérium számít a világ különböző pontjain élő magyarok együttműködésére és arra a kapcsolati tőkére, amit az elmúlt évek, évtizedek során halmoztak fel és kamatoztattak sikerrel.
AGROMONITOR