Címlap

Bejelentkezés


Hétfőn véget ér a fagyasztott húsok felhasználhatóságáról szóló "társadalmi vita"

Rovat(ok):

Végéhez közeledik a fagyasztott húsok felhasználásáról indított társadalmi vita, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezett, a véleményeket hétfőig várják a minisztériumban – közölte az agrártárca. A VM közleménye szerint egyre gyakrabban merült fel az az igény, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen korlátlan ideig felhasználni húskészítmények előállítására, ezért a VM társadalmi konzultációt indított, amelynek során a fogyasztók, a kereskedők és a gyártók is hangot adhattak véleményüknek.

A tárca a vitát két héttel hosszabbította meg, „hogy valamennyi érintett véleményét megismerje”. A VM szerint az eddig beérkezett álláspontok alapján világosan látszik, hogy sokakat érint és sokakat érdekel, milyen alapanyagból készült termékek kerülnek az asztalra. Egyesek úgy vélik: mindent el kell követni annak érdekében, hogy a külföldről behozott fagyasztott termékek beáramlását megakadályozzák, mert a fagyasztott húsféleségek esetében nem lehet megállapítani a származási helyet, a minőségét. Mivel a sokszor kétes eredetű húsokat bedolgozzák, a magyar termékek minőségét gyengítik. Mások szerint az Európai Uniónak kellene egységesen meghatároznia, mennyi ideig lehessen felhasználni a fagyasztott húsokat. Ugyanakkor akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint a fagyasztott húsok felhasználása nem jelent a fogyasztó számára kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt, így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható.
A válaszadók közül abban mindenki egyetért, hogy támogatni kell minden olyan intézkedést, amely elősegíti a piac fehéredését, növeli az élelmiszerbiztonságot, a kiszámíthatóságot, és a fogyasztói bizalmat – állítja a VM. Mint emlékezetes, a Hússzövetség tiltakozott a szabályozás megváltoztatása ellen.



AGROMONITOR