Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Intéző Bizottságának döntése értelmében három helyszínen történt mézmintavétel a tavasszal, a vizsgálat eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra.
A mosonmagyaróvári, debreceni és gyulai helyszíneken az OMME képviselői mellett részt vettek a Magyar Mézkereskedők és Csomagolók Egyesületének képviselői, közjegyzők. A méhészeti szaktanácsadók előzetesen 57 zárszalagos mézmintát gyűjtöttek. Élelmiszert forgalmazó egységből 63 mintát vásároltak, valamennyit elküldték vizsgálatra a mézlaborba.
Az OMME ügyvezetése nyilvánosságra hozta a tapasztalatokat, melyből az is kiderült, izocukrot egyik mézben sem mutattak ki. Viszont a modern vizsgálati módszert alkalmazva, kilenc minta esetében igazoltak nem nektár eredetű cukrot a mézben. A mesterséges cukrok bontásához használt enzim jelenlétét, ami mézhamisításra utal, három mintában találták meg.
AGROLINE