Az érintett érdekképviseletekkel történő egyeztetés nélkül nyújtotta be notifikációra az Európai Unió (EU) illetékeseihez a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszer-higiéniai szabályokról szóló rendelet módosítási tervezetét. A jogszabály-módosítás ellen az érdekképviseletek levélben tiltakoztak a tárcánál – értesült az agromonitor.hu. A rendelet előírná, hogy az élelmiszeripari vállalkozók nem használhatnak fel 3 hónapnál hosszabb minőség-megőrzési idejű fagyasztott alapanyagot. A tervezettel csak Brüsszelben szembesülő érdekképviseletek szerint az új szabályozás – megvalósulása esetén – tovább növelné a magyarországi hús- és baromfifeldolgozók versenyhátrányát. A különböző húsrészek iránti szezonális keresletre történő felkészülés céljából alkalmazott fagyasztott tárolás maximum 6-8 havi időtartamú, ami nem veszélyezteti a termékek minőségét – állítják a szakmai szervezetek. A fagyasztási idő három hónapban tervezett maximalizálása azt jelentené, hogy a hazai feldolgozóknak az ünnepi, illetve a grillszezonokra az alapanyagot az ezekre az időszakra jellemző magasabb piaci áron kellene beszerezniük, ami növelné az önköltségüket, drágítaná a termelést, így a fogyasztói árat is. Ráadásul ezzel Magyarország kizárná magát az uniós hússzektor egyetlen piaci támogatásából, a magántárolás dotálását ugyanis Brüsszel általában minimum három hónapra hirdeti meg.
„Meggondolatlan, hirtelen felindulásból születet javaslat, amely számunkra elfogadhatatlan” – értékelte a VM jogszabály-módosítási tervét Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. Azzal a baromfipiaci szereplők is egyetértenek, hogy lejárt szavatosságú alapanyagot ne lehessen felhasználni, de a szakmai konszenzus szerint legszigorúbb feltételek között is legalább a hat hónapot meg kellene engedni – állítja Bárány. A hústermékek iránti piaci kereslet ugyanis ciklikus, így azok a feldolgozó és továbbfeldolgozó cégek, akik kényszerből, vagy stratégiai megfontolásból fagyasztanak le alapanyagot, piaci hátrányt illetve veszteséget szenvednek, amennyiben a rendelet kifogásolt pontja – vagyis, hogy az élelmiszeripari vállalkozók nem használhatnak fel 3 hónapnál hosszabb minőség-megőrzési idejű fagyasztott alapanyagot – változatlan formában jogerőre emelkedik – áll a BTT állásfoglalásában. Bárány külön is kiemelte, hogy az intézkedés leginkább azokat a cégeket sújtaná, amelyek magasabban feldolgozott – például a grillszezonra ízesített és kiszerelt – termékeket állítanak elő. „A feldolgozók már decemberben-januárban elkezdik félretenni a grillszezonban jobban fogyó húsrészeket” – érzékeltette a BTT elnöke, hogy mennyire távol áll egymástól a gyakorlat és a VM elképzelése. Hasonló a helyzet a karácsonyi szezonnal: Magyarországon a pulykafogyasztás 20-30 százaléka erre az időszakra esik, és ahhoz, hogy rövid idő alatt nagy volumenű készterméket vagy félkész terméket tudjanak a piacra bocsátani, szükség van a 3 hónapnál hosszabb idejű fagyasztott tárolásra – érvel a BTT.
A Hússzövetség is jelezte a szaktárcának kifogásait – mondta el az agromonitor.hu-nak Éder Tamás, a szervezet elnöke. A húsfeldolgozói érdekképviselet is érvelt a szezonalitással, amely a sertéstermékeknél szintén meghatározza az egyes húsrészek felhasználását, így fagyasztott tárolását is. „Nyugat-európai versenytársaink sem dolgoznak másként” – emlékeztetett Éder. Ha a magyar húsipar nem használhat föl három hónapnál régebbi alapanyagot, napról-napra lesz kénytelen beszerezni a feldolgozási szükségleteit, ami drágítani fogja termelését, így tovább növekedne a hazai élelmiszer-feldolgozók versenyhátránya. De az ágazatnak okozott kár még ennél is jelentősebb lenne: egy ilyen szabályozással ugyanis Magyarország kizárná magát a sertésszektorban igényelhető egyetlen uniós piacszabályozó támogatásból, a magántárolás dotálásából. Ezt ugyanis Brüsszel minimum 3, de általában 4-5 hónapra hirdeti meg.
Szintén csak informálisan értesült a rendeletmódosítás tervéről a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT), majd külön kérésre hivatalosan is kézhez kapta a rendelet-tervezetet. „Érthető, és a VHT értékeli is, hogy az agrárkormányzat a magyar eredetű alapanyagok keresletének javítását, illetve az élőállatok állományának növelését célzó intézkedéseket tesz, de a fagyasztott húsok felhasználhatóságára vonatkozó tervezettel nem éri el ezt a hatást. A szabályzás életbe léptetése a hazai feldolgozói kör további versenyhátrányát vonja maga után, s a magyar húskészítménygyártó üzemek tönkremenésének gyorsítását szolgálja” – közölte a VHT álláspontját az agromonitor.hu-val Menczel Lászlóné, a szervezet titkára. Megjegyezte azt is, hogy célszerű – és elvárható – lenne, ha a kormányzat kikérné az elismert és elfogadott érdekvédelmi szervezetek véleményét a rendeletek módosítása előtt. Már csak azért is, mert nem előnyös az ország megítélése és nemzetközi elismerése szempontjából az, hogy az EU illetékesei előbb ismerik meg a tervezett szakmai változásokat, mind az érintett magyar gazdasági szervezetek. Különösen abban az esetben – mint például most – a mikor az uniós szabályozásnál szigorúbb feltételek kiszabására készül az ágazat vezetése.
A VHT szerint a húsok szavatossági idejének három hónapban történő maximalizálása csak rövidtávon jelenthet keresletnövekedést a friss húsok iránt. Élőállatok iránti többletigényt ugyanakkor nem generál, hiszen a tisztán bedolgozási célú vágás nem jellemző, ehhez a nemes húsrészek piacáról is gondoskodni kellene. Az önköltség viszont lényegesen drágul, így az vagy eladhatatlanná válik, vagy növekvő veszteség forrása lesz – állítja a VHT, amely szerint az intézkedés tehát nem segíti, hanem sújtja a hazai gazdasági szereplőket. A szervezet számára a hazai sertés- és szarvasmarha-termékpályán működő gazdasági szereplők részére az EU más országaival azonos versenyfeltételek biztosítása a legfontosabb, és bármelyik közgazdasági feltétel szigorítása csak a külpiaci szereplők számára jelent előnyt – hangsúlyozza a VHT. A tervezett rendeletmódosítás is csak akkor nem okozhatna versenyhátrányt, ha a többi tagországban is hasonló feltételekkel lehetne a fagyasztott húst készítménygyártáshoz felhasználni – erről azonban nincs szó.
AGROMONITOR