Címlap

Bejelentkezés


Fagyasztott húsokról konzultálna a VM

Rovat(ok):

A fogyasztó jó minőségű terméket szeretne, a vállalkozó pedig minél nagyobb hasznot – e két érdek pedig gyakran ütközik, ha a fagyasztott húsok felhasználásáról van szó. A témáról a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi konzultációt kezdeményez, melynek keretében érdeklődéssel várja a fogyasztók, kereskedők, előállítók, állattartók és valamennyi érintett véleményét 2011. 10. 24-ig postán vagy a fagyasztotthus@vm.gov.hu címre.

Szakmai körökben gyakran felmerül az a jogalkotási elvárás, hogy a fagyasztott húsokat ne lehessen felhasználni bizonyos fogyaszthatósági/minőség-megőrzési időtartam után húskészítmények előállítására. Ugyanígy, sokszor egymásnak ellentmondó érdekek ütköznek egymással az élelmiszerek előállításánál és forgalomba hozatalánál is. A vállalkozó minél nagyobb haszonra szeretne szert tenni, a fogyasztó pedig jó áron, biztonságos, megfelelő minőségű élelmiszerhez akar hozzájutni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezért társadalmi konzultációt kezdeményez arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húskészítmények felhasználását. Az Európai Unió előírásai értelmében, a fagyasztott hús fogyaszthatósági idejének meghatározása a gyártó felelőssége, de csak a végső fogyasztónak szánt élelmiszereknél kötelező feltüntetni a lejárat időpontját.

Az alapanyagként felhasznált fagyasztott terméknél nincs szabályozva, mit kell feltüntetni a címkéken. A szabályozás hiányosságai miatt előfordulhat, hogy olyan húst használnak fel, amelynek közeledik a lejárati ideje, illetve több évig tárolt fagyasztott húsból készítenek húskészítményeket. Különösen a baromfi szektorban ciklikus a hústermék iránti kereslet, a vállalkozások gyakran kényszerből, stratégiai megfontolásból fagyasztják le termékeiket.

Köztudott, hogy a hús mikrobiológiai állapota a lejárati időponthoz közeledve egyre inkább romlik. Fagyasztással a zsírok bomlása következtében avasodás követezhet be, és a hús víztartalma is csökken. A hosszú ideig fagyasztott húsok minősége a fagyasztás során romlik, amit a fogyasztók érdekeinek védelme szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni.

A fagyasztott húsok eltarthatóságának szabályozása a magyar alapanyagok keresletének növekedését, közvetett módon az állatállomány gyarapodását eredményezheti, megakadályozhatja a más országokban már „nemkívánatos” készletek beáramlását. A magyar feldolgozói kör ugyanakkor versenyhátrányt szenvedne, hiszen az EU többi tagállamára nem vonatkozik semmiféle korlátozás. Összességében a magyar élelmiszer előállítók a világpiacon piaci hátrányba is kerülnek.

A Vidékfejlesztési minisztérium a társadalmi konzultáció után dönt arról, hogy szabályozza-e a fagyasztott húsok felhasználását – derül ki a tárca leveléből.



AGROLINE