Címlap

Bejelentkezés


Élelmiszerekben és takarmányokban is hasznosítható magyar találmány a limitált szelén

Rovat(ok):

Egy debreceni és egy egyiptomi kutatónak sikerült megalkotnia az egészséges élethez szükséges szelén olyan formáját, amelyet nem lehet túladagolni, és amely biztosítja a szervezet mindenkori szelénigényét – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Ma már élelmiszerekbe és takarmányokba is belekeverik, mert élettani hatása nagyon jó – állítja Dr. Prokisch József az egyik feltaláló, a Debreceni Egyetem docense.

A találmányt levédették az EU-ban és az USA-ban is. A szelénhiány az embereknél szívbetegséget okozhat, nőhet a daganatos betegségek gyakorisága, és szülési rendellenességek is jelentkezhetnek. Hasonlóan veszélyes lehet ugyanakkor a túladagolása is, mert az ilyenkor az enzimekben a ként is helyettesítheti, amivel súlyos működési problémákat okozhat a szervezetben. A magyar találmány lényege éppen az, hogy olyan szelénformát sikerült előállítani, ami kis mennyiségben is jól hasznosul, de nem adagolható túl, és nagyobb dózisban sem okoz mérgezést.
A magyar szelénforma takarmányba és élelmiszerekbe is kerülhet, a szakértők az előállítás során olyan probiotikumos baktériumot (joghurtot) használnak, amely ártalmatlanítani tudja az elemi szeléngolyócskákat, ugyanakkor biztosítani tudja a kellő szelénmennyiséget. A korábban szelénhiányos Finnországban egyébként évek óta kötelező minden műtrágyába szelént tenni, és jelentős módon csökkent is a daganatos és szívbetegségek száma – teszi hozzá a feltaláló. A magyar találmányból egyelőre étrend-kiegészítő készül, de hamarosan nagyobb tételben is megindul majd a gyártás.



AGROMONITOR