Húsipar - Ázsiában megint felütötte a fejét a madárinfluenza, de a hideg tél is felfelé nyomja az árakat
Tavasszal a mostaninál jóval többet kell fizetni a baromfihúsért. A csirke- és pulykamellfilé kilója legalább 40-50 forinttal drágul, de 20-25 forinttal emelkedik a comb ára is.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke beszámolt arról is, hogy a tavaly igen jól teljesítő ágazat az idén már képtelen lesz megismételni 2011-es produkcióját, merthogy a takarmányok ára és a kiadásaik megállíthatatlanul emelkednek.
A terméktanács mérlege szerint 2011-ben egyébként 410-420 milliárd forint értéket előállítva, 465 ezer tonna baromfit vásároltak és dolgoztak fel (ez a hazai termelés 92-95 százalékát jelenti.) Az idén ennél jóval kevesebb baromfi kerül a feldolgozókba, mert – a tárolási költségek miatti áremelkedést is bekalkulálva – a tavalyi betakarításkori árakhoz képest már most 10-18 százalékkal kell többet fizetni a takarmányért. Gyarapítja a kiadásokat az energiaárak és a munkaerő költségeinek növekedése is.
A február közepi, szokatlanul hideg napokat is megérezték a baromfitartók, az ólakban ugyanis képtelenek voltak a szárnyasok fejlődéséhez szükséges hőmérsékletet tartani. Ezért csökkent a tojástermelés és a súlygyarapodás is. A terméktanács gyors összegzése szerint a fagyos napok alatt a brojlercsirke esetében a 2,4 kilós korábbi átlagos súlynál 20-35 dekával könnyebb szárnyasokat tudtak csak a feldolgozóknak küldeni.
A terméktanácsnál úgy gondolják, még akkor is szükség van az áremelésre, ha ez a fogyasztás csökkenéséhez vezet, ez viszont a főként belföldre termelő vállalkozásoknak nem sok jót ígér. Az áremelés elkerülhetetlen, sőt már el is kezdődött. Bárány László elmondta azt is, hogy az elmúlt tíz nap alatt az uniós exportban – euróban számolva – például tíz százalékot drágult a csirkecomb. Az előzetes számítások szerint azok a feldolgozók számíthatnak pozitív mérlegre, amelyek termelésük minimum 50-55 százalékát külföldön tudják értékesíteni.
Megtudtuk azt is, hogy az import sem nyomhatja le az árakat, ugyanis a téli hideg és a takarmányárak emelkedése egész Európát érinti, ráadásul a gyengélkedő forint sem hozza meg a multik importkedvét –bár az elmúlt időszakban valamenynyit visszanyert erejéből a magyar fizetőeszköz. Azért a behozatal nem állt le: mostanában főleg pulykahús érkezik Magyarországra, ami a feldolgozókhoz kerül tovább.
Mindez azért is érdekes, mert Ázsiából több madárinfluenza-járványt is jelentettek az Állat-egészségügyi Világszervezetnek (OIE) az idei év eddig eltelt időszakában. Amint az Agrárgazdasági Kutatóintézet friss ágazati jelentéséből kiderül, először Bhutánból, majd Vietnamból jeleztek H5N1-fertőzést. A vietnami egészségügyi minisztérium szerint a járvány várhatóan továbbterjed.
Az EU-ban a baromfihúsok importja 2012 januárjában az egy évvel korábbi mennyiséghez képest 3,1 százalékkal bővült. A szállítmányok legnagyobb része Brazíliából, Thaiföldről és Chiléből érkezett. – Az import megállíthatatlan, mert az EU a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) folytatott tárgyalásokon felajánlotta, hogy a közösség ipari termékeinek kedvező elhelyezése érdekében, évente növekvő mennyiséget tartalmazó baromfiimportot engedélyez – mondta Bárány László.
A behozatalban a félkész és késztermékek, valamint a sózott és fagyasztott baromfi húsok domináltak. Bárány László elmondása szerint a 2006–2007-es nagy járvány óta Thaiföldről csak hőkezelt baromfi termékek érkezhetnek az EU-ba. Megtudtuk azt is, hogy Magyarországra a távoli országokból közvetlenül nem érkezik importszárnyas, tengeri szállításról lévén szó.
Többe kerül a tojás is
A baromfi európai áremelkedését erősíti az is, hogy a tavalyi észak-afrikai polgárháborús állapotok után a térségben ismét megnőtt az élelmiszerek iránti kereslet. Az EU-ból ebbe a régióba hetente 20-22 millió keltető tojást szállítanak, közben a tojás ára az átlagos 17-18 centről 25-26-ra emelkedett.
NÉPSZABADSÁG