Címlap

Bejelentkezés


A talpon maradásért küzdenek az élelmiszeripari cégek

Rovat(ok):

A Coface Hungary szakértői szerint az elkövetkező időszak sorsdöntő lesz a magyarországi élelmiszeripari cégek számára, amelyek közül a legtöbb a talpon maradás határán billeg.

Ezzel együtt is az országos átlaghoz képest – a Coface nemzetközi hitelbiztosító módszertana által készített kockázati besorolások alapján – ezen ágazat vállalkozásai viszonylag elfogadható pozícióban vannak.

Ráadásul az utóbbi időszakban csökkent a nemzetközi versenyhátrányuk, köszönhetően annak, hogy – igaz, eredményeket inkább majd csak közép- és hosszabb távon hozó – fejlesztésekkel, beruházásokkal előremenekültek. Az ágazat helyzete hosszabb távon kedvező lehet azért is, mert állandó a termékei iránti kereslet, jelentős az exportpotenciál, és sok cég van tőkeerős külföldi tulajdonban. Hátráltató tényező is akad azonban szép számmal, kezdve az alapanyagárak nagyfokú ingadozásától, a beszerzési ár alatti kiskereskedelmi értékesítésen át, az import által támasztott egyenlőtlen versenyig. Habár Magyarországon a mintegy 550 ezer társas vállalkozásnak csak 1 százaléka foglalkozik élelmiszeripari termeléssel, az ágazat mintegy 2,5 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, s nagyobb szeletet hasít ki a külkereskedelemből, mint amire mérete alapján predesztinálva lenne. Fontossága is nagyobb a statisztikák által kimutatható súlyánál.



AGROLINE