Címlap

Bejelentkezés


Sertésimport: a Pick szalámi lehetne hungarikum, de magyar termék nem

Rovat(ok):

Bár jelentős érdekeket sért, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ragaszkodik ahhoz, hogy a jövőben csak az számíthasson „magyar terméknek”, amelyik száz százalékban magyar alapanyagokból készült – jelentette ki a közelmúltban a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén Ángyán József, a VM államtitkára. A Pick szalámi lehet hungarikum, de nem minősülhet magyar terméknek, ha előállításához importált sertéshúst használnak fel – hangzott el példaként az ülésen.

Ángyán József szerint a VM kitart amellett, hogy csak a száz százalékban magyar alapanyagokból készült termékek számíthassanak magyar terméknek. A hazai mezőgazdasági gondokhoz – vetette fel Hanó Miklós fideszes képviselő -, alapvetően hozzájárul, hogy az élelmiszer-feldolgozók nem magyar alapanyagokat vesznek, hanem azokat jelentős részben külföldről szerzik be. A Pick szalámi hungarikum lehetne, de nem viselhetné a magyar termék elnevezést, ha előállításához külföldi sertéshúst használnának fel – hangzott el az ülésen.
Hanó Miklós szerint a termelői kiszolgáltatottságot növeli, hogy a gazdálkodók az élelmiszeripari vállalkozásoknak jórészt nem tulajdonosai. Ezért – tette hozzá Ángyán József – a termelői tulajdonlást újra meg kell teremteni, elsősorban a helyi élelmiszer-feldolgozás fejlesztésével. Emellett azonban a VM az új agrár- és élelmiszergazdasági kamarákról szóló törvénnyel az élelmiszerláncot is újra kívánja szervezni – hangoztatta az államtitkár.



AGROMONITOR