Nincs szükség a fagyasztott húsok felhasználhatóságára vonatkozó szabályozás módosítására – közölte elnökségének álláspontját a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség). A szakmai szervezet szerint ugyanakkor, ha a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mégis a szabályozás megváltoztatása mellett dönt, úgy csak egy diszkriminációtól mentes, az Európai Unió (EU) minden tagországára vonatkozó jogszabály megalkotásának a kezdeményezése lehet elfogadható a húsipari szereplők számára.
A Hússzövetség azzal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját, hogy a VM által a fagyasztott hústermékek felhasználhatóságával kapcsolatosan kezdeményezett szakmai konzultációt a szaktárca meghosszabbította. A szakmai szervezet jelezte: tisztában van azzal, hogy a konzultációt azért tartja szükségesnek a szaktárca vezetése, mert úgy véli, hogy túl nagy mennyiségben érkezik fagyasztott alapanyag az országba, ami sertéstenyésztői szempontból negatívan befolyásolja a sertéspiaci árakat.
A Hússzövetség szerint – ahogyan azt az MTI-nek eljuttatott közleményükben írják – a magyarországi sertésárak tartósan megegyeznek az EU-s átlagárral, vagy magasabbak annál. A fagyasztott hús behozatala így nem okoz alacsony sertésárakat. A fagyasztott hús felhasználása ugyanakkor megteremti annak a lehetőségét, hogy a húsipar az egész év során el tudja látni a partnereit megfelelő mennyiségű feldolgozott hústermékkel.
A szövetség közleménye leszögezi: a fagyasztott hús felhasználása a készítménygyártáshoz nem jelent a fogyasztók számára egészségi kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt. Így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható. A fagyasztva tárolás alatt a hús érzékszervi tulajdonságai és kémiai jellemzői változhatnak meg a hús kezelési, tárolási viszonyaitól függően, és ez a változás szabja meg a minőség-megőrzési időt.
AGROMONITOR