Címlap

Bejelentkezés


Többszintű védjegyszabályozás készül a vidékfejlesztési tárcánál

Rovat(ok):

Szabályozná a megkülönböztetett minőségre utaló jelöléseket a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) rendelete, ilyen védjegyből ugyanis mára már annyi van, hogy legtöbbjét nem is ismeri fel az átlagos vásárló – hangzott el a Magyar Rádió Hajnal-táj című műsorában. A VM többszintű rendszerben gondolkodik.

Sok termék esetében csak az eladhatóság kedvéért kerül a csomagolásra a nemzeti színű címke, ami ma már gyakran nem csak egy egyszerű jelölés, hanem védjegy is, amely definíció-szerűen olyan grafikai elem, amely különleges minőségű árut vagy szolgáltatást takar és azt meg akarja különböztetni másoktól is. Ilyen védjegyből azonban mára már annyi van, hogy legtöbbjét nem is ismeri fel az átlagos vásárló.
A védjegyek felelőtlen használata káros is lehet – mondta a műsorban Szakály Zoltán, a Kaposvári Egyetem Marketing és Kereskedelem Tanszékének vezetője. A szakember szerint ez marketing szempontból is káros, mivel a magyar eredetre való utalás már megszűnik megkülönböztető jellegnek lenni, de káros lehet kereskedelmi szempontból is, mert ha egy piros-fehér-zöld védjeggyel megjelölt élelmiszerrel szemben minőségi vagy élelmiszerbiztonsági kifogások merülnek fel, az bizalomvesztést okozhat a teljes ilyen módon megjelölt árukörrel szemben is.
Látva ezt a veszélyt,és a védjegy-rengeteget vidékfejlesztési tárca úgy döntött, rendelettel próbál tartalmat vinni a védjegyek és általában a nemzeti eredetmegjelölés mögé. S bár a szaktárca a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy odaítélésénél vállal tevőleges szerepet korántsem szán ennek kizárólagos jelleget. Kardeván Endre, szakállamtitkár többszintű rendszerben gondolkodik. „Magyar élelmiszer” megjelölést kaphat minden idehaza gyártott és a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak megfelelő termék, Kiváló Magyar Élelmiszer pedig az lehet, amely valamilyen jelentős, különleges hozzáadott értékkel növeli a termék minőségét.
A VM saját, vagy akár csak támogatott védjegyet ezután sem szeretne bevezetni, egy készülőfélben lévő rendelet azonban szabályozni fogja a megkülönböztetett minőségre utaló jelöléseket is, mint a „különleges”, „prémium”, „kiváló”, „extra”, valamint a „kézműves élelmiszer” jelzők használatának feltételeit. Ez a rendelt fogja tisztázni azt is, milyen élelmiszer nevezhető majd magyar terméknek. Az új szabályozás még nyár előtt megjelenhet.



AGROMONITOR