Az előző évhez képest 5,8 százalékkal több, 1737 pékárut és tésztaféléket gyártó cég működött Magyarországon tavaly decemberben – közölte az Opten céginformációs adatbázisára hivatkozva a gazdasag.hu. A Pékszövetség szerint az önköltségi ár alatti értékesítés tilalma áremelkedést hozhat.
A múlt évben az ágazatban 55 vállalkozást számoltak fel, eggyel kevesebbet mint az előző két évben, a cégalapítások száma ugyanakkor 184-re nőtt a megelőző évi 96-ról. A termeléshez szükséges alapanyagok, vagyis a liszt, az élesztő, a margarin, a cukor, valamint a szállításhoz használt üzemanyag ára is folyamatosan nő, a termelők azonban az ezzel járó költségnövekedést csak a kereskedőkkel történő tárgyalások után, késve tudják érvényesíteni az árakban – mondta Werli József, a Magyar Pékszövetség szakmai titkára. Szerinte ugyanakkor a kisebb termelők és boltok helyzetén valamelyest javíthat az a február elsejével hatályba lépett jogszabály, amely megtiltja, hogy a nagy áruházláncok pékségeiben önköltségi ár alatt értékesítsék a termékeket. Ez az intézkedés a következő hetekben, hónapokban várhatóan kisebb áremelkedést fog előidézni a piacon. Jelenleg tart a türelmi idő, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékesei még nem kezdték meg az ellenőrzéseket.
AGROMONITOR