Címlap

Bejelentkezés


Nagyrészt import hússal dolgoznak a magyar cégek

Rovat(ok):

Font Sándor, a kormánypárt parlamenti képviselője tegnap napirend előtt szólt az Országgyűléshez. Arra mutatott rá, hogy mekkora meglepetést okozott a disznóhússal kapcsolatos dioxin botrány miatti német import szankcionálása esetén, hogy magyar feldolgozók is tiltakoztak a védelmi intézkedések miatt. Ennek oka az volt, hogy sok hazai cég alkalmazza a külföldi húsokat termékeik előállításához.

Erre Ángyán József a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára reagált, melyben azt ígérte, hogy „létrehozzuk a saját élelmiszerfeldolgozó és -terítő hálózatunkat” – adta hírül az MTI.

Magyarnak lehet-e nevezni azokat a szakmai szervezeteket, érdekképviseleteket, amelyek tagjai termékeik előállításához 60-70 százalékban külföldi importhúst használnak fel? Mi a magyar élelmiszer definíciója? – kérdezte Font.

Ángyán József államtitkár az elhangzottakra reagálva kijelentette, hogy nemzeti érdekeket védő, patrióta gazdaság- és társadalompolitikára, ökoszociális piacgazdaságra van szükség.

Megerősítette, hogy a húsipari cégek több mint fele zömében import alapanyagokból állítja elő termékeit, ami a helyi termelőket, gazdaságokat károsan érinti. Gyarmati állam képét mutatja most az ország – fogalmazott.

Hozzátéve, hogy a kormánynak szándékában áll asztalhoz ülni az érintett cégekkel, újratárgyalni a feltételeket és a jövedelemelosztási viszonyokat. Emellett szabályozni fogják, mi a magyar termék. Létrehozzuk a saját élelmiszerfeldolgozó és -terítő hálózatunkat.



GAZDAKÖR