Címlap

Bejelentkezés


Miért nálunk a legdrágább a cukor?

Rovat(ok):

Itthon néhány hete – a szomszédos országokhoz képest is – valósággal elszálltak a cukorárak, s a gyakran 350 forintos kilónkénti ár miatt a hazai vásárlók a környező országok határ menti boltjaiból fedezik szükségletüket, kilónként akár 100 forinttal kevesebbért. Eközben a világpiacon cukortöbblet van. Milyen hatással van mindez a magyar árakra, mikorra várható mérséklődés?

Jóllehet az idei évre becsült 1,3 millió tonnás cukortöbblet, a német F.O. Licht piaci elemzése szerint kevés a kimerült tartalékok feltöltésére, de még az áremelkedést sem képes megakadályozni. A világ árutőzsdéin ugyanakkor, a nyerscukor és a fehér cukor ára hosszú ideje csökkenő ártrendben van, írja a Portfolió hozzátéve, a napokban India, a világ második legnagyobb termelője is bejelentette, hogy nagyobb mennyiséget lesz képes exportálni.

Kérdés, hogy mindez milyen hatással van és lesz a magyar cukor magas árára, melyet a – szakértők szerint – a negyedére csökkent uniós cukorkvóta, s a rövid távú kereskedelmi szerződések mellett a 25 százalékos áfa kulcs is drágít.

Az árkülönbséget részben az okozza, hogy miközben Magyarországon az új megállapodásokat az emelkedő piaci árakon kötik, addig például, ahogy a HVG 2011 március 12. száma is megírta, Ausztriában az éves szerződések miatt a vevők most is az alacsonyabb tavaly nyári árakon kapják a cukrot. A magyar termékeket ráadásul a magas forgalmi adó versenyhátrányba hozza egyebek között a szomszédos Ausztriához képest, ahol csak 10 százalékos áfa terheli a termékeket.

Az áfa-kulcsok közötti különbség értelemszerűen megjelenik a cukorárakban is, de Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára szerint a drágulásban nem a 25 százalékos áfának volt szerepe. Emlékeztetett arra, hogy az áfa-kulcs mértéke akkor is ennyi volt, amikor a cukor fogyasztói ára jóval alacsonyabb volt. A jelenlegi helyzetben indokolt lenne a fogyasztók szempontjából az áfa-kulcs csökkentése, ami mérsékelné a Magyarországon tapasztalható "cukorturizmust".

A cukor áfájának csökkentésére egyébként két lehetőségünk van: vagy az általános adókulcsot mérsékeljük vagy kedvezményes adókulcs alá soroljuk ezt a terméket. Az utóbbinál – az Európai Unió áfa-irányelve alapján – az egyetlen kritérium, hogy a kulcs nem lehet alacsonyabb 5 százaléknál – figyelmeztet Szűk Balázs, a PwC adószakértője. Hozzátette, bármilyen adócsökkentésnél a kormányzatnak fel kell mérnie az intézkedés költségvetésre gyakorolt hatását. A büdzsé helyzete jelentősen befolyásolhatja, hogy megvalósítható-e egy adócsökkentés.

A cukor elmúlt időkben bekövetkezett jelentős hazai áremelkedése több tényező eredménye. A drágulásban a MOSZ titkára szerint nagy szerepe volt Magyarországon az elhibázott privatizációnak és az azt követő, uniós támogatást is élvező gyárbezárásoknak. Ezek eredményeként aztán megugrott az import aránya.

A másik legfontosabb tényező a világpiaci árak emelkedése, ami egyben azt is jelenti, hogy a világban elindult cukorár-csökkenés a hazai árakra is mérséklő hatással lesz, igaz, a csökkenés folyamata időben mindig lassabban következik be, mint a drágulásé. Igazán pozitív hatása pedig annak lenne, ha az EU döntene a kedvezményes vámkvóták mennyiségének növeléséről.



AGROLINE