Címlap

Bejelentkezés


Hamarosan megindulhat a magyar hús exportja Kínába

Rovat(ok):

A hírt Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár jelentette be a magyar-kínai gazdasági vegyes bizottság mezőgazdasági munkacsoportjának pekingi megbeszéléseit követően.

A munkacsoport harmadik ülésén a magyar fél elsősorban a hústermékek, köztük a magas feldolgozottságú magyar áruk exportjának útjában álló akadályokat igyekezett elhárítani. Az államtitkár elmondta, konkrét cégek, konkrét termékekkel várnak a zöld jelzésre. Mind a Niu Dun kínai mezőgazdasági tárca helyettes vezetőjével közösen vezetett ülésen, mind a minőségfelügyeleti, ellenőrző és karanténhivatal (AQSIQ) miniszterhelyettesével folytatott tárgyaláson "eddig nem tapasztalt támogatással fogadták valamennyi felvetésünket".

Az egyeztetéseken szóba kerültek más az állattenyésztést érintő kapcsolatépítési területek, köztük például a szaporítóanyag export, illetve a vízi szárnyasok, valamint lovak tenyésztése. A tudományos együttműködés esélyeit látjuk a haltenyésztés, a gyümölcstermesztés, laboratóriumi diagnosztika területén, továbbá szakképzésben is lehetőségeket ajánlottunk fel.

Az engedélyeztetési eljárás Kínában rendkívül sokrétű, a bürokratikus folyamat nyolc lépcsőből áll, s az adminisztráció rendkívüli alaposságot igényel, ezért is tartja fontosnak hogy a szakhatóságnál tett csütörtöki látogatása során konkrét ígéret hangzott el arra vonatkozóan, hogy az érintett magyar vágóhidak és feldolgozóüzemek auditálására, személyes kínai ellenőrzésére, tehát az engedélyek felülvizsgálatának utolsó szakaszára a kínai fél egy-két hónapon belül sort kerít.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy rendkívül sok lehetőséget lát az együttműködésre, kiemelte például, hogy Kína nyitott a tejtermékek importjára, a magyar borok előtt is jó lehetőségek állnak, míg kínai részről pénzügyi befektetők mutatnak érdeklődést magyarországi projektek iránt. "Működő és nem formális kapcsolatokra van szükség".



AGROLINE